Macron „Playboy-nyuszija” nélkül ült össze az átalakított francia kormány

Jelentős változtatásokat hajtott végre a francia elnök, ennek Marléne Schiappa is megitta a levét.

Gábor Márton
2023. 07. 24. 18:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megtartotta első ülését a pár nappal ezelőtt átalakított francia kormány. Emmanuel Macron több miniszterét is lecserélte, miután az elmúlt hónapokban válság válságot követett a nyugat-európai államban. Élisabeth Borne ugyan maradt a miniszterelnöki pozícióba, de bizonyítania kell, hogy képes a kabinet irányítására. 

A hét távozó között ott van Marléne Schiappa is, akinek botrányától pár hónappal ezelőtt hangos volt a világsajtó. 

A szociális és szolidaritási gazdaságért felelős francia államtitkár ugyanis korábban igent mondott a Playboy felkérésére, és ő szerepelt a 2023. április 8-án megjelent magazin címlapján.

A hírt maga Schiappa is megerősítette, azt írta ezzel kapcsolatban a Twitteren, hogy Franciaországban a nők szabadok, és a képekkel azt szeretné megmutatni, hogy a nők szabadon rendelkezhetnek a testük felett, még akkor is, ha a magazinban való szereplése nem tetszik a haladást ellenzőknek és a képmutatóknak. Schiappa egy meglehetősen hosszú, 12 oldalas interjút is adott a lapnak, amelyben a feminizmusról, a családon belüli erőszakról és az LMBTQ-közösség tagjainak jogairól is beszélt. 

Az ellenzék élesen bírálta a politikust a szereplése miatt, a jobboldali Marine Le Pen szerint nem a megfelelő időpontot választotta meg a Playboyban közlésre kerülő nagy interjúhoz. Az interjú megjelenésének idején éppen jelentős tiltakozások voltak országszerte a kormány nyugdíjreformja miatt. A BFMTV műsorában Danielle Simonnet baloldali politikus pedig arról beszélt, hogy erős kétségei vannak Marléne Schiappa feminista harcának őszinteségével kapcsolatban.

A BFMTV értesülései szerint Élisabeth Borne kormányfő nem tudott arról, hogy az államtitkár a Playboyban fog szerepelni, állítólag alaposan le is teremtette Schiappát, amikor kiderült az ügy. 

Borítókép: Marléne Schiappa (Fotó: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.