Szankciókat vezetett be az Egyesült Államok a szerb hírszerzés vezetője ellen

Washington szerint Alekszandar Vulin visszaél hivatali helyzetével.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 8:40
Alekszandar Vulin szerb belügyminiszter (Fotó: szerb Belügyminisztérium)
Alekszandar Vulin szerb belügyminiszter (Fotó: szerb Belügyminisztérium)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szankciókat vezetett be az Egyesült Államok a szerb Biztonsági Információs Ügynökség (BIA), vagyis a hírszerzés vezetője ellen, mert Washington szerint Alekszandar Vulin visszaél hivatali helyzetével, nemzetközi szervezett bűnözési tevékenységben és drogkereskedelemben vesz részt, pozícióját pedig arra használja, hogy Moszkvának nyújtson segítséget.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdai számában az Amerikai Egyesült Államok Külföldi Vagyont Ellenőrző Hivatalának (OFAC) közleményét idézte, amely szerint 

Alekszandar Vulin a jövőben nem férhet hozzá amerikai ingatlanjaihoz és vagyonához. Azok, akik a szankcionált személyekkel együttműködnek, szintén szankcionálhatók 

– olvasható a közleményben.

Az OFAC szerint Vulin „arra használta hivatalát, hogy támogassa Oroszországot, segítse Oroszország rosszindulatú tevékenységét, amely gyengíti a Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását, és lehetőséget biztosított Oroszországnak arra, hogy tovább növelje befolyását a térségben”.

A szankciókért felelős amerikai hivatal szerint mindezen felül Alekszandar Vulin kölcsönösen kedvező kapcsolatot tartott fenn az illegális fegyverkereskedő Szlobodan Tesiccsel, akinek segített abban, hogy fegyverszállítmányai akadálytalanul haladjanak át a szerb határokon.

Alekszandar Vulin azóta tagja a kormánynak, hogy azt a Szerb Haladó Párt vezeti. A Szocialisták Mozgalma nevű párt vezetője egyben Alekszandar Vucsics szerb államfő legfőbb szövetségese is, 2014 és 2017 között munkaügyi miniszter, 2017 és 2020 között védelmi miniszter, 2020 és 2022 között pedig belügyminiszter volt, a hírszerzési ügynökséget 2022 óta vezeti. Az OFAC közleménye szerint a Vulin által korábban vezetett minisztériumok, illetve a hírszerzés nem került büntetőintézkedések alá.

Alekszandar Vulin nyíltan vállalja oroszbarát véleményét, az utóbbi időben is gyakran járt Moszkvában, legutóbb májusban vett részt egy biztonsági konferencián.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia mindeddig nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz és nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióéval, amit Belgrád azzal indokol, hogy Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz.

Borítókép: Alekszandar Vulin (Fotó: szerb belügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.