Biden lekicsinyellte Hawaii lakóinak szenvedéseit

Joe Biden amerikai elnök hétfőn ellátogatott az erdőtűz által letarolt Mauira, Hawaii állam második legnagyobb szigetére. A családtagjaikat és otthonukat elvesztő szigetlakók előtt mondott beszédében azt mondta, hogy ő és felesége is tudják, milyen érzés elveszíteni egy otthont – mert tizenöt évvel ezelőtt tűz ütött ki a konyhájukban.

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 6:56
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 7. Joe Biden amerikai elnök az elnöki helikopter elõtt, amint a Delaware állambeli Wilmingtonban lévõ birtokán töltött hétvége után visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig tartott, mire Joe Biden amerikai elnök ellátogatott Hawaii katasztrófa sújtotta szigetére, Mauira. Az elnök és a first lady hétfőn valamivel dél előtt érkeztek meg a szigetre, ahol Hawaii állam kormányzója és szenátorai üdvözölték őket, majd megtekintették a tűz által csaknem teljesen elpusztított történelmi Lahaina város romjait – írja a The Washington Post.

Biden beszédet is mondott, de az nem biztos, hogy gyógyírként szolgált az eltűnt családtagjaik után kutató és mindenüket elveszítő szigetlakóknak. Az elnök ugyanis azt találta mondani, hogy tudja, milyen érzés elveszíteni az otthont, hiszen az ő házában is ütött ki tűz.

Nem akarom összehasonlítani a nehézségeket, de Jillnek és nekem van egy kis fogalmunk arról, hogy milyen elveszíteni az otthonunkat. Évekkel ezelőtt, most már 15 éve, Washingtonban voltam (…) Villám csapott az otthonunknál egy kis tóba (…) Belecsapott a vezetékbe, és feljött a házunk alá, a… légkondicionáló csatornáiba. Röviden összefoglalva, majdnem elvesztettem a feleségemet, a 67-es Corvette-emet és a macskámat

− mondta az elnök.

Az AP hírügynökség által felkutatott 2004-es beszámoló szerint ugyanakkor a tűz (amelyet egyébként egy korábbi beszédében is megemlített Biden) nem volt nagy és a ház konyhájára korlátozódott – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Maui szigetének az erdőtűz által elpusztított részén továbbra is mintegy 850 embert tartak nyilván eltűntként. 

A hatóságok a felperzselt terület mintegy 85 százalékának átkutatása után 114 holttestet találtak, akik közül egyelőre mindössze 27 személyazonosságát sikerült megállapítani. Az eltűntek hozzátartozóit arra kérik, hogy szolgáltassanak DNS-mintákat. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.