Kivégezték Irakban a több száz áldozatot követelő 2016-os terrortámadás három elítéltjét

„Tegnap este és ma reggel szabták ki jogos büntetésüket, a terrortámadásért elítélt három főbűnös halálbüntetését már végre is hajtották” – közölte Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 22:17
Islamic State/Iraq/Syria: A masked Islamic State soldier poses holding the ISIL banner somewhere in the deserts of Iraq or Syria. ISIL publicity image, 2015
1371460611 Fotó: Pictures from History
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivégeztek Irakban három elítéltet, akik a 2016-os, 320 halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletben vettek részt – közölte Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök.

„Tegnap este és ma reggel szabták ki jogos büntetésüket, a terrortámadásért elítélt három főbűnös halálbüntetését már végre is hajtották” – közölte.

A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a terrorizmusért elítélt rabok büntetésének maradéktalan végrehajtásáért, még ha halálbüntetésről van is szó. 

Irakban a kivégzéseket akasztással hajtják végre – elnöki jóváhagyással –, ugyanakkor a hosszadalmas adminisztratív eljárás miatt sok esetben nem is jutnak el a végrehajtásig.

A XXI. század és az iraki történelem egyik legvéresebb, síitákkal szemben elkövetett merényletét Bagdad egyik központi piacán, a Karrada negyedben hajtották végre 2016-ban a böjti időszak, a ramadán idején. Az autóba rejtett pokolgéppel elkövetett támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A merényletben a halálos áldozatok mellett több százan megsebesültek, az áldozatok között sok volt a gyerek.

A hatóságok 2021 októberében bejelentették, hogy ismeretlen helyen elfogták a támadás egyik kitervelőjét, Gazvan az-Zobajét, akit másik négy, 2016–2017 között Bagdadban elkövetett merénylettel is vádoltak. A hatóság közlése szerint Zobaje a merényletek előkészítésében és a robbantáshoz használt pokolgépek elkészítésében is aktívan szerepet vállalt.

Borítókép: Az Iszlám Állam katonája (Fotó: Universal Images Group / Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.