Lecsapott a trópusi vihar Kaliforniában, életveszélyre figyelmeztetnek

Katasztrofális esőzések érték el az Egyesült Államok délnyugati részét vasárnap éjszaka a nyolcvannégy év óta első trópusi vihar nyomán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 21. 6:25
Los Angeles Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csendes-óceán és Mexikó irányából érkező Hilary trópusi vihar vasárnap éjjel elérte Kalifornia déli területeit. A heves esőzés 119 km/órával érkezett az Egyesült Államok délnyugati részébe, egy ember életét is vesztette.

Karen Bass, Los Angeles polgármestere a vihart megelőzően arra kérte a nagyváros lakosait, hogy legyenek óvatosak, és lehetőleg maradjanak otthonukban. Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom veszélyhelyzetet hirdetett a várható áradások és földcsuszamlások miatt, és a hatóságok életet veszélyeztető helyzetek kialakulására hívták fel a figyelmet.

A Kaliforniához tartozó Catalina szigetén élőknek azt javasolták, hogy hagyják el lakóhelyüket, mert a várható magas hullámok komoly áradást okozhatnak.

Los Angelesben és az arizonai Phoenixben a szél ereje mérséklődik, de a lelassuló viharzónából jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami azt jelenti, hogy a Los Angeles feletti hegyekből alázúduló víz áradásokhoz vezet. Kalifornia, Arizona és Nevada államok sivatagi területein is történelmi mennyiségű esőt várnak, Las Vegasban, ahol a nyarat rekordhőség jellemezte, most ritka árvíz fenyeget, és néhány óra alatt akár a teljes éves csapadékmennyiség több mint fele lehullhat.

A Hilary az elmúlt napokban a Csendes-óceán felett még 4-es erősségű hurrikánként mozgott észak felé a szárazföld irányába, amelyet Mexikónál ért el, és erejéből fokozatosan veszítve trópusi viharként éri el az Egyesült Államok területét.

Kaliforniát legutóbb 1939-ben érte el hasonló nyári vihar, a szövetségi hurrikán-előrejelző központ pedig fennállása során első alkalommal adott ki figyelmeztetést az Egyesült Államok délnyugati államára.

A vihar miatt elővigyázatosságból a kaliforniai Disney vidámpark vasárnap délután bezár, Hollywoodban a Universal filmstúdiók látogatóközpontja is működésének felfüggesztését fontolgatja.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.