Nagy árat fizetnek a britek a feldolgozatlan menedékkérelmekért

Nem elég, hogy rekordszámú menedékkérő érkezik Nagy-Britanniába, a kérelmek feldolgozása is nagyon lassan halad. A késlekedés pedig komoly terhet ró a szigetország költségvetésére.

Magyar Nemzet
Forrás: The Telegraph2023. 08. 25. 20:05
null
Borítókép: Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche-csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023. március 5-én (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, a csütörtökön közzétett adatok szerint húszéves csúcson van a benyújtott menedékkérelmek száma Nagy-Britanniában, a júniust megelőző 12 hónapban 19 százalékkal nőtt ez az érték.

Ez azonban csak a probléma egyik fele – mutat rá a The Telegraph brit napilap értékelése. A hatóságok ugyanis rettenetesen el vannak maradva a kérelmek feldolgozásával, aminek a brit lakosság fizeti meg az árát – szó szerint, hiszen a migránsok elhelyezése és támogatása csaknem négymilliárd fontot emésztett fel a vizsgált időszakban.

Ennek a költségnek jelentős eleme az Anglia-szerte mintegy négyszáz hotelben elhelyezett 51 ezer migráns szállásköltsége, ami önmagában napi hatmillió fontot tesz ki.

Ráadásul a migránsok 80 százaléka, 139 961 fő már több mint hat hónapja vár kérelme elbírálására – ez a szám 57 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Márpedig minél tovább húzódik az eljárás, annál valószínűbb, hogy a migránsok olyan jogokat szereznek, amelyek később megnehezítik a kitoloncolásukat.

A brit kormánynak (és a lakosságnak) legnagyobb fejfájást okozó, a La Manche csatornán keresztül lélekvesztőkön érkező migránsok mintegy 90 százaléka nyújtott be kérelmet. Ha nemzetiségi megoszlásukat nézzük, az idei év első hat hónapjában érkezők között az afgánok voltak legtöbben, őket az irániak és az indiaiak követték.

A konzervatív politikusok azzal igyekeznek eltántorítani az országba igyekvő embereket, hogy az illegális migránsokat elhagyott katonai létesítményekbe és tengeri hajókra szállítják, illetve a menekülteket Ruandába küldik kérelmük elbírálásának idejére, bár az utóbbi tervet egyelőre fel kellett függeszteni egy bírósági eljárás miatt.

Borítókép: Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023. március 5-én (Forrás: Twitter) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.