„DeSantis összeomlott” – vélik amerikai közvélemény-kutatók

A Donald Trump elleni vádemelések nem csökkentették, hanem megerősítették a támogatottságát a republikánus törzsbázison belül.

Magyar Nemzet
2023. 09. 02. 18:59
Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó. (Fotó: Reuters / Twitter)
Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó. (Fotó: Reuters / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss felmérés szerint Ron DeSantis floridai kormányzó kampányának támogatottsága összeomlott az első republikánus elnökjelölti vita után – fogalmazott a New York Post amerikai napilap.

A The Wall Street Journal gazdasági napilap szombati számában közzétett felmérés szerint Donald Trump korábbi republikánus elnök előnye első számú riválisával Ron DeSantisszal szemben ordító, 46 százalékpont, csaknem kétszer annyi mint a lap legutóbbi, áprilisi közvélemény-kutatásában.

A hatszáz republikánus regisztrált  szavazó megkérdezésével készült felmérésben 59 százalék mondta azt, hogy Trump lenne az első számú választása, míg DeSantisról 13 százalék mondta ugyanezt – korábban 24 százalék köteleződött el mellette.

Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó nyolc százalékkal, a harmadik helyen végzett a felmérésben.

„DeSantis összeomlott” – mondta Mark Bocian demokrata közvélemény-kutató, aki a felmérést Tony Fabrizio republikánus közvélemény-kutatóval közösen végezte.

Az egyetlen jelölt, aki áprilisban még valóban potenciális esélyesnek tűnt, akinek úgy tűnt, hogy van mit mesélnie, teljesen összeomlott, és ezek a szavazatok Trumpra mentek.

Áprilisban a republikánus előválasztással kapcsolatban a szavazók 13 százaléka mondta magát bizonytalannak, ez az arány mostanra négy százalékra zsugorodott.

A felmérés szerint Nikki Haley és Vivek Ramaswamy üzletember túlszárnyalta a republikánus vitán a várakozásokat, míg Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó – aki élesen bírálta Trumpot – volt a legnépszerűtlenebb jelölt, a republikánus szavazók 73 százaléka negatívan vélekedett róla. Ezzel szemben DeSantist sokan szürkének találták.

DeSantis számára még aggasztóbb hír, hogy a Trumpot támogatók 76 százaléka mondta azt, hogy szilárdan támogatja őt, és nem fogja meggondolni magát. A floridai kormányzó támogatóinak mindössze 25 százaléka mondta ugyanezt.

Mindezekből a portál szerint az is kiderült, hogy a Trump elleni vádemelések nem csökkentették, hanem megerősítették a támogatottságát a republikánus törzsbázison belül. Az előválasztási szavazók több mint hatvan százaléka szerint a Trumpot ért minden egyes vádemelés politikailag motivált és alaptalan, míg a megkérdezettek 48 százaléka azt mondta, hogy jogi problémái miatt nagyobb valószínűséggel támogatná Trumpot. A felmérés szerint továbbá Trump és Joe Biden elnök gyakorlatilag holtversenyben áll egymással, Trump a szavazatok 40 százalékát, míg Biden 39-et tud maga mögött. A választásokat ténylegesen eldöntő bizonytalanok aránya 17 százalék volt.

Borítókép: Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó. (Forrás: Reuters/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.