Mentőexpedíció indul az Antarktiszra

Egy ausztrál jégtörő hajó indult el egy beteg kutatóért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 03. 11:57
Forrás: Forrás: Unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ausztrál jégtörő hajó az Antarktisz felé indult egy kutató megmentésére, aki a déli féltekén uralkodó tél közepén betegedett meg a hatodik kontinens egyik távoli kutatóállomásán – közölte az ausztráliai Antarktisz program vasárnap.

Több helikopterrel a fedélzetén az RSV Nuyina jégtörő a héten hajózott ki a dél-ausztráliai Tasmániából, és jelenleg is a 3443 kilométerre délre fekvő Casey antarktiszi bázis felé tart. A kutató és szállító hajó (RSV) legnagyobb sebessége óránként harminc kilométer jégmentes vizeken.

A megbetegedett kutató pontos orvosi diagnózisra és szakorvosi ellátásra szorul Ausztráliában a krónikus betegsége miatt – fogalmazott közleményében az Antarktisz program szóvivője, nem közölve sem a beteg nevét, sem a betegséggel kapcsolatos további információkat.

A Casey kutatóállomás egyike annak a három bázisnak, amely Ausztráliához tartozik az Antarktiszon. Nyaranta 160 kutatónak ad munkát, de télen csak húsz kutatót foglalkoztat.

Az állomástól hetven kilométerre található egy helikopteres leszállópálya, de ez télen a szélsőségesen kemény antarktiszi időjárási viszonyok között gyakran használhatatlan.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.