időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Mi következik egy állam megszűnése után?

Scheffer Joakim
2023.09.29. 05:14 2023.09.29. 08:38
Mi következik egy állam megszűnése után?

2024. január 1-től a szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság megszűnik létezni. Ezzel három évtized hol hidegebb, hol forróbb konfliktusának végére kerül pont a Dél-Kaukázus szívében, Örményország és Azerbajdzsán között. Hogy most mi következik, arról Farid Szafijevet, a bakui Center of Analysis of International Relations elemzőintézet igazgatóját kérdeztük.

A mostani deklaráció inkább azt szolgálja, hogy a megadás ténye láthatóbb legyen, a katonai fegyverletételt egy politikai megadás is követte

– fogalmazott lapunk megkeresésére Farid Szafijev. Az azerbajdzsáni Center of Analysis of International Relations elemzőintézet igazgatója azzal kapcsolatban nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy csütörtökön az önhatalmúlag kikiáltott örmény Hegyi-Karabah Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján aláírta a rendeletet az összes állami intézmény feloszlatásáról. Ennek értelmében 2024. január 1-től fogva, három évtizedes fennállás után megszűnik az egyébként senki által el nem ismert köztársaság.

Szamvel Sahramanján, Hegyi-Karabah Köztársaság elnöke. Fotó: AFP

Reintegráció és amnesztia

A szakértő elmondta, a szeparatista állam feloszlását követően megindulhat a terület reintegrációja. 

Az igazságszolgáltatás, a közigazgatás, a rendvédelmi szervek, a különböző infrastruktúrák összekapcsolása veszi kezdetét, hiszen ezek eddig mind Örményországhoz voltak becsatornázva

– magyarázta Szafijev. A szeparatista állam megszűnésével egy érdekes helyzet alakul ki, ugyanis annak több vezetője is háborús bűncselekményeket követett el Baku álláspontja szerint. Ruben Vardanjánt – aki a köztársaság belügyminisztereként szolgált – szerdán fogták el az azeri hatóságok, csütörtökön pedig Bakuban négy hónap börtönbüntetésre ítélték, ezt követően terrorizmus vádjával állhat újra bíróság elé. – Az illetékes azeri hatóságok legutóbbi közlése szerint bizonyos esetekben amnesztiát kaphatnak a szeparatista entitás politikusai, fegyveresei. Azonban akik súlyos bűncselekményeket követtek el, azoknak mindenképp bíróság elé kell állniuk – mutatott rá az elemző. 

A 2020-as második karabahi háborút lezáró tűzszüneti egyezmény értelmében a térségben orosz békefenntartók biztosították idáig a békét – mint a múlt heti események mutatták, kevés sikerrel. Az ő jövőjük egyelőre kérdéses, Szafijev nem kívánta kommentálni a helyzetet.

 

Történelmi esély a békére

Örményországban az azeri villámoffenzíva óta folyamatosak a tüntetések, a demonstrálók a kormányt hibáztatják a kialakult helyzet miatt, Hegyi-Karabah feladásáért. A térségből emellett közel hetvenezren menekültek el az anyaországba. – Nem gondolom, hogy ezek a megmozdulások hatással lennének Nikol Pasinján hatalmára, ugyanakkor egy államcsínyt sosem lehet kizárni – vélekedett a szakértő. 

Hozzátette, a mostani helyzet történelmi lehetőséget ad az igazi béke elérésére a térségben, ez azonban csak akkor igaz, ha Örményország stabilizálódik.

A menekültek helyzetéről szólva elmondta: amennyiben úgy döntenek, maradhatnak korábbi lakhelyeiken, sokan ugyanakkor nem akarnak azeri fennhatóság alatt élni. A beszámolók alapján a legnagyobb félelmük, hogy az azeri katonák, valamint az ide visszaérkező, a kilencvenes évek háborúja alatt elmenekülő azeri belső menekültek etnikai tisztogatást hajtanak végre. A szakértő rámutatott, sokan vannak köztük olyanok, akik valószínűsíthetően háborús bűncselekményeket követtek el, ezért hagyják el a térséget.

Fontos emlékeznünk arra is, hogy az azeriek a kilencvenes években ugyanezen a területen etnikai tisztogatás áldozatai voltak. Most más a helyzet, a helyieknek van választási lehetőségük: vagy maradnak, vagy elmennek

− zárta szavait Szafijev. 

Borítókép: Ilham Aliyev azeri elnök és felesége, Mehriban Aliyeva által hagyott rózsaszálak a 2020-as hegyi-karabahi háború azerbajdzsáni áldozatainak emlékhelyén az épülő Győzelmi Parkban, Bakuban 2023. szeptember 27-én, a 44 napos háború kitörésének harmadik évfordulóján (Fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni elnöki hivatal sajtószolgálata)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.