Moldovainak álcázott ukrán búza érkezhetett Romániába

Kicselezik az exporttilalmat, moldovai áruként érkezik Romániába az ukrán búza.

null
20210628 Zselickislak Napok óta aratják az őszi árpát a somogyi földeken. Az általunk megkérdezett mezőgazdászok szerint a hektáronkénti termésátlag jónak ígérkezik, van olyan gazdálkodó, aki tavalyhoz képest tíz százalékkal több gabonát takarít be idén. Képen: Pápics Miklós és Oroszlán János (piros póló) Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicselezik az exporttilalmat, moldovai áruként érkezik Romániába az ukrán búza. Ezt a román gazdák szervezetei közölték a bukaresti kormánynak írt levelükben. A Maszol erdélyi portál által idézett levél szerint a tilalmat már eddig sem tartották be teljes mértékben. A gazdák a romániai statisztikai hivatal adataira hivatkoznak, amelyek azt jelzik, hogy az ukrán termékek jelentős része a Moldovai Köztársaságon keresztül, moldovai áruként érkezett Romániába. 

 

Májusban, amikor életbe lépett az exporttilalom, 14,5 ezer tonna búza érkezett Romániába Moldovából, júniusban pedig ennél kicsivel több. Ehhez képest 2022 áprilisában és májusában Románia egy gramm búzát sem importált Moldovából, júniusban is mindössze 548 tonnát 

 

– idézi a Maszol az economica.net beszámolóját. 

A román gazdaszervezetek harminc napra felfüggesztették az ukrán gabona behozatala elleni tiltakozó akciókat, miután hétfő este tárgyaltak Florin Barbu mezőgazdasági miniszterrel. Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfőn közölte: 

Románia egy hónapos importtilalmat tervez arra az esetre, ha Ukrajna újraindítaná a szeptember 15-ig uniós szinten tiltott gabonaexportot.

Sajtóértesülések szerint a kijevi kormány beleegyezett abba, hogy Románia csak engedély alapján importálhasson gabonát. Ennek értelmében addig, amíg nincs ilyen engedélyezési mechanizmus, nem lesz ukrán gabonaimport Romániából. 

A kétoldalú egyezség alapján az Ukrajnából importált gabonatermékeket az exportengedélyeztetés után kizárólag állati takarmányozásra vagy késztermékek előállításához szükséges nyersanyagként kell felhasználni – idézte a Krónika a kormányzati forrásokból érkező médiaértesülést. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap / Lang Róbert) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.