Valós fenyegetést jelent az al-Kaida Nyugat-Európára

A titkosszolgálatokra továbbra is hatalmas nyomás nehezedik, mondta lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

2023. 09. 18. 5:10
Terror attack on Christmas market in Berlin
berlini terrortámadás 2016
Scenes of a devestation at the Breitscheidplatz Christmas market after a heavy goods vehicle ploughed into crowds of people during a terror attack in Berlin, Germany, 20 December 2016. The attack was masterminded by the Tunisian national Anis Amri and resulted in the deaths of twelve people and many more injuries. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/MICHAEL KAPPELER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég az al-Kaidához közel álló Sada al-Malahim médiumban megjelentetett cikkben a terrorszervezet több nyugati országot, köztük Franciaországot és Svédországot is azzal fenyegetett meg, hogy terrortámadásokat fognak elkövetni a területükön, ugyanis állításuk szerint ezek az országok iszlamofóbként viselkednek. Svédországot az elmúlt hónapok Korán-égetései miatt emelték ki, Franciaországot pedig azért, mert megtiltotta az abaya iskolai viseletét. 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a fenyegetéssel kapcsolatban elmondta, hogy az al-Kaidának az elmúlt években jelentősen csökkent az aktivitása és a hatásköre, ennek ellenére azonban nem zárható az ki, hogy Európában léteznek alvósejtjei, vagy az elmúlt időszakban beérkezett, illegális bevándorlók között vegyültek el a terroristáik. Hiszen mindenféle biztonsági protokollt kikerülve érkeznek migránsok tömegei Európába. 

Azt gondolom, hogy az al-Kaida képes lehet akár egy ilyen demonstratív akció végrehajtására is, amivel a radikális iszlámot támogató szélsőséges szervezet újra magára irányíthatja a figyelmet és újabb anyagi forrásokhoz juthat

– jelentette ki lapunknak a szakértő, hozzátéve, hogy a terroristasejtekhez sok esetben nem csak frissen érkezett migránsok csatlakozhatnak. 

2015-ben a párizsi támadásoknak is az volt az egyik legnagyobb tanulsága, hogy egyrészt másod-, harmadgenerációsok, másrészt pedig frissen beérkezettek is részt vettek az akcióban. Tehát itt nem az a kérdés, hogy valaki egy hete érkezett Európába, vagy pedig már a szülei vagy a nagyszülei is itt születtek. A kérdés az az, hogy az iszlám radikalizmus megtalálta-e őket, és képes volt-e a maga oldalára állítani ezeket a fiatalokat

– jegyezte meg Horváth József, majd pedig kiemelte, a legnagyobb problémát valóban az okozza, hogy ezekben az országokban magas az illegális bevándorlók, és a radikalizálódó, állampolgársággal rendelkező bevándorló-hátterű fiatalok aránya. 

Azt gondolom, hogy mostanáig szerencsénk volt, mivel az elmúlt években, egyszer-másszor kaptuk a híreket arról, hogy Németországtól Franciaországig számos ország titkosszolgálata akadályozott meg ilyen terrortámadásokat. Itt a kérdés mindig az, hogy mikor fogják ezeknek a szolgálatoknak kijátszani az éberségüket, és sikeresen végrehajtani egy támadást. Ennek a lehetősége pedig folyamatosan fennáll.

– tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. 

A Magyar Nemzet kérdésére a Korán-égetésekkel kapcsolatban Horváth József elmondta, hogy az ilyen jellegű demonstrációk azért is kontraproduktívak, mert a mérsékelt muszlimokban is komoly frusztrációt okoz. 

Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a keresztény jelképek meggyalázásával kapcsolatos jelenség is jelen van Európában, csak azzal szemben a keresztények sokkal elfogadóbbak vagy beletörődőbben reagálnak

– zárta mondandóját a szakértő. 

Borítókép: Terrortámadás a karácsonyi vásáron Berlinben. (Fotó: AFP/Michael Kappeler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.