időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Valós fenyegetést jelent az al-Kaida Nyugat-Európára

Gábor Márton
2023.09.18. 05:10 2023.09.18. 09:03
Valós fenyegetést jelent az al-Kaida Nyugat-Európára

Nemrég az al-Kaidához közel álló Sada al-Malahim médiumban megjelentetett cikkben a terrorszervezet több nyugati országot, köztük Franciaországot és Svédországot is azzal fenyegetett meg, hogy terrortámadásokat fognak elkövetni a területükön, ugyanis állításuk szerint ezek az országok iszlamofóbként viselkednek. Svédországot az elmúlt hónapok Korán-égetései miatt emelték ki, Franciaországot pedig azért, mert megtiltotta az abaya iskolai viseletét. 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a fenyegetéssel kapcsolatban elmondta, hogy az al-Kaidának az elmúlt években jelentősen csökkent az aktivitása és a hatásköre, ennek ellenére azonban nem zárható az ki, hogy Európában léteznek alvósejtjei, vagy az elmúlt időszakban beérkezett, illegális bevándorlók között vegyültek el a terroristáik. Hiszen mindenféle biztonsági protokollt kikerülve érkeznek migránsok tömegei Európába. 

Azt gondolom, hogy az al-Kaida képes lehet akár egy ilyen demonstratív akció végrehajtására is, amivel a radikális iszlámot támogató szélsőséges szervezet újra magára irányíthatja a figyelmet és újabb anyagi forrásokhoz juthat

– jelentette ki lapunknak a szakértő, hozzátéve, hogy a terroristasejtekhez sok esetben nem csak frissen érkezett migránsok csatlakozhatnak. 

2015-ben a párizsi támadásoknak is az volt az egyik legnagyobb tanulsága, hogy egyrészt másod-, harmadgenerációsok, másrészt pedig frissen beérkezettek is részt vettek az akcióban. Tehát itt nem az a kérdés, hogy valaki egy hete érkezett Európába, vagy pedig már a szülei vagy a nagyszülei is itt születtek. A kérdés az az, hogy az iszlám radikalizmus megtalálta-e őket, és képes volt-e a maga oldalára állítani ezeket a fiatalokat

– jegyezte meg Horváth József, majd pedig kiemelte, a legnagyobb problémát valóban az okozza, hogy ezekben az országokban magas az illegális bevándorlók, és a radikalizálódó, állampolgársággal rendelkező bevándorló-hátterű fiatalok aránya. 

Azt gondolom, hogy mostanáig szerencsénk volt, mivel az elmúlt években, egyszer-másszor kaptuk a híreket arról, hogy Németországtól Franciaországig számos ország titkosszolgálata akadályozott meg ilyen terrortámadásokat. Itt a kérdés mindig az, hogy mikor fogják ezeknek a szolgálatoknak kijátszani az éberségüket, és sikeresen végrehajtani egy támadást. Ennek a lehetősége pedig folyamatosan fennáll.

– tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. 

A Magyar Nemzet kérdésére a Korán-égetésekkel kapcsolatban Horváth József elmondta, hogy az ilyen jellegű demonstrációk azért is kontraproduktívak, mert a mérsékelt muszlimokban is komoly frusztrációt okoz. 

Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a keresztény jelképek meggyalázásával kapcsolatos jelenség is jelen van Európában, csak azzal szemben a keresztények sokkal elfogadóbbak vagy beletörődőbben reagálnak

– zárta mondandóját a szakértő. 

Borítókép: Terrortámadás a karácsonyi vásáron Berlinben. (Fotó: AFP/Michael Kappeler)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.