Valósággá váló azeri álom: elkezdődhet Hegyi-Karabah reintegrációja

Csütörtökön tárgyaltak a szakadár örmény vezetők a bakui kormány képviselőivel.

2023. 09. 21. 16:06
HAJIYEV, Hikmet
Jereván, 2023. szeptember 21. Örmény tüntetõk tiltakoznak az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadmûvelet" ellen Jerevánban 2023. szeptember 20-án. A Hegyi-Karabah ellen szeptember 19-én indított 24 órás hadmûvelet során Azerbajdzsán fegyverletételre kényszerítette az örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár térség fegyveres erõit. Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója közölte, hogy Azerbajdzsán a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni. MTI/EPA/Narek Alekszanján Fotó: Narek Alekszanján
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakadár Hegyi-Karabah örmény vezetői csütörtökön találkoztak azerbajdzsáni tisztviselőkkel, hogy megvitassák a nemzetközi közösség által el nem ismert állam feloszlatását. A szakadár örmény képviselők szerint a kedden indított azeri villámoffenzíva nem hagyott más választást előttük, meg kellett adniuk magukat.

Az azerbajdzsáni Jevlakh városában csütörtökön tartott kétórás egyeztetést követően Azerbajdzsán elnöki hivatala közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a találkozó konstruktív és pozitív légkörben zajlott, megbeszéléseket folytattak a karabahi örmény lakosság reintegrációjának, az infrastruktúra helyreállításának és az Azerbajdzsán alkotmányán és törvényein alapuló tevékenységek megszervezésének kérdéseiről.

A tisztviselők szerint az egyeztetések során olyan terveket mutattak be, melyek szerint a keddi offenzíva előtt örmény szakadár fennhatóság alatt álló terület Azerbajdzsán irányítása alá kerülne. A beszámolók szerint Baku sürgeti a dokumentumokban foglaltak gyors végrehajtását. 

A kevesebb mint 24 órás harcok és az azerbajdzsáni erők heves tüzérségi bombázása után helyi tisztviselők aláírták a Moszkva által közvetített  tűzszüneti megállapodást a további vérontás elkerülése érdekében.

Azonban még a két fél csütörtöki találkozóján is olyan hírek láttak napvilágot, hogy a tűzszünet gyakorlatilag összeomlott. Hegyi-Karabah négy örmény nemzetiségű lakosa a brüsszeli Politico hírügynökségnek elmondta, hogy hangos robbanásokat és lövéseket hallottak a de facto főváros, Sztyepanakert (azeriül Hakendi) közelében, és arra utasították őket, hogy hagyják el otthonaikat, hogy ideiglenes óvóhelyekre menjenek.

Lövések hallatszanak, nagyon közel vannak, úgy hangzik, mintha a város felettről jönnének

– mondta egy helybéli.

Artak Beglarján, aki a karabahi örmény közigazgatás tisztviselőjeként szolgált, azt állította, hogy a tűzszünetet többször megsértették, és az azerbajdzsáni erők megöltek egy civilt a megszállt Haterk faluban, és lövöldöztek Sztyepanakertben. Azerbajdzsán védelmi minisztériuma később dezinformációként cáfolta a jelentéseket. Az orosz békefenntartók már megkezdték a civilek evakuációját.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, akit politikai ellenfelei súlyos bírálatokkal illetnek, amiért nem tett többet a katonai vereség megakadályozása érdekében, azt mondta, hogy kormányának nem volt köze a tűzszüneti megállapodás kidolgozásához, és csak annyit tett hozzá, hogy az orosz békefenntartók teljes mértékben vállalták a felelősséget a lakosság épségéért. Hivatala azonban csütörtökön közölte, hogy előkészületeket tett arra az esetre, ha tömeges evakuálásra lenne szükség.

 

Karabah örmény tisztviselői szerint szerda este fél tízig legalább 200 halálos áldozata és több mint 400 sebesültje volt az azerbajdzsáni offenzívának.

A területen humanitárius válság van kibontakozóban, a kitelepített emberek Sztyepanakert központjában és a város szélén lévő, használaton kívüli repülőtéren elterülő orosz békefenntartó-főhadiszállás előtt gyülekeznek.

Borítókép: Örmény tüntetők tiltakoznak az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított „terrorellenes hadművelet” ellen Jerevánban 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/EPA/Narek Alekszanján)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.