Egyiptom megnyitotta a rafahi határátkelőt

Izrael nem vállalta, hogy nem támadja a Gázába belépő teherautókat.

2023. 10. 16. 8:34
null
Rafah, 2019. január 10. A Hamász fegyverese õrködik az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelõhelyen 2019. január 10-én. Január 7-én az átkelõ ellenõrzését átvette a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet a Palesztin Hatóságtól, amely kivonta onnan alkalmazottait, emiatt pedig Egyiptom lezárta a maga oldalát a Gázai övezetbõl kilépni szándékozók elõtt. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban megírtuk, a Gázai övezet humanitárius segélyezéséről folytatott tárgyalásokat Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is nemzetközi, illetve regionális partnereivel. Eddig az Egyiptom és a Gázai övezet határán található rafahi határátkelőhelyen megszűnt a forgalom, miután Izrael légicsapásokat mért a térségre. A palesztin térségnek szánt segélyek az egyiptomi oldalon, a Sínai-félszigeten vesztegeltek, mivel mindeddig nem született megállapodás a szállítmányok biztonságos bejuttatásáról, valamint külföldiek evakuálásáról a kulcsfontosságú határátkelőhelyen keresztül. 

A Gázai övezet és Egyiptom közötti 

rafahi átkelő hétfőn reggel 9 órakor nyitja meg kapuit a Gázai övezetből a külföldi állampolgárok evakuálása és a humanitárius segélyek bevitele céljából

 – jelentette az NBC News vasárnap este egy palesztin tisztviselőre hivatkozva. Az átkelő újranyitásáról szóló hírek a segélyszervezetek folyamatos figyelmeztetése mellett érkeztek, miszerint a Gázai övezetben egyre mélyülő humanitárius válság van. 

Egy diplomáciai tisztviselő a Washington Postnak azt mondta, hogy tárgyalnak a segélyszállító teherautók Izzrael általi ellenőrzésének lehetőségéről, mivel a Washington Post vasárnapi jelentése szerint Izrael nem vállalja, hogy nem támadja a Gázába belépő teherautókat.

Borítókép: A Hamász fegyverese őrködik az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelőhelyen 2019. január 10-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.