Ferenc pápa humanitárius folyosók létrehozását sürgette Gáza területén

A humanitárius jog tiszteletben tartását, valamint humanitárius folyosók biztosítását szorgalmazta a Gázai övezetben élők számára Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap. A Gázai övezet humanitárius segélyezéséről folytatott tárgyalásokat Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is nemzetközi, illetve regionális partnereivel.

2023. 10. 15. 18:01
FERENC pápa
Marseille, 2023. szeptember 22. Ferenc pápa közös imádságot tart az egyházmegye papjaival a marseille-i Notre-Dame de la Garde bazilikában 2023. szeptember 22-én. A római katolikus egyházfõ a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi fesztiválja, a Mediterrán találkozók záróprogramjának alkalmából tartózkodik a dél-franciaországi kikötõvárosban. MTI/AP/Daniel Cole Fotó: Daniel Cole
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus egyházfő hangoztatta, hogy továbbra is nagy fájdalommal követi az Izraelben és a palesztin területeken zajló eseményeket.

Kijelentette, gondolatban nagyon sok emberrel együttérez, mindenekelőtt a gyerekekkel és az idősekkel. Azt kérte, se ők, se a betegek, se a nők és a civilek ne váljanak a konfliktus áldozataivá.

Megismételte október 8-i felhívását, mellyel a túszok szabadon engedését sürgette.

Tartsák tiszteletben a humanitárius jogot, elsősorban Gázában, ahol sürgős és szükséges humanitárius folyosókat biztosítani, és segítséget nyújtani az egész lakosságnak 

– mondta Ferenc pápa.

Hangoztatta, hogy már eddig is nagyon sokan veszítették életüket. „Ne folyjon több ártatlan vér se a Szentföldön, se Ukrajnában, se máshol. A háborúk mindig kudarcnak számítanak. Elég volt!” – jelentette ki az egyházfő.

Ferenc pápa október 17-re imanapot hirdetett a szentföldi egyházzal közösen a béke érdekében. Azt mondta, az imádság az a nyugodt és szent erő, amelyet szembe lehet állítani a gyűlölet ördögi erejével, a terrorizmussal és a háborúval.

A Gázai övezet humanitárius segélyezéséről folytatott tárgyalásokat Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is nemzetközi, illetve regionális partnereivel.

Az Egyiptom és a Gázai övezet határán található rafahi határátkelőhelyen megszűnt a forgalom, miután Izrael légicsapásokat mért a térségre. Torlódnak a palesztin térségnek szánt segélyek az egyiptomi oldalon, a Sínai-félszigeten, mivel mindeddig nem született megállapodás a szállítmányok biztonságos bejuttatásáról, valamint külföldiek evakuálásáról a kulcsfontosságú határátkelőhelyen keresztül.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti műveleteinek vezetője szombaton úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezetben a helyzet rohamos ütemben válik tarthatatlanná.

Az egyiptomi államfő hivatala hangsúlyozta, hogy Szíszi ellenez minden olyan tervet, amely a palesztinok áttelepítéséről szól más országok terhére, valamint leszögezte, hogy Egyiptom saját biztonságát kardinális kérdésnek tartja. Szíszi csúcstalálkozót javasolt a válság rendezésére.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: MTI/AP/Daniel Cole)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.