Kiszorulnak a menekültek a párizsi hotelekből

A francia szenátus elnöke szerint a bevándorlási helyzet már nem tartható.

2023. 10. 06. 4:45
null
Párizs, 2022. december 5. Illegális bevándorlók sátortábora a párizsi legfelsõbb közigazgatási bíróságként mûködõ Conseil d'Etat elõtt 2022. december 5-én. A helyi civil szervezetek hónapok óta kérik a francia kormányt, hogy biztosítson éjszakai menedékhelyet több száz migráns számára, akik egy ideiglenes táborban élnek Ivry-Sur-Seine-ben, Párizstól keletre. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötödik alkalommal választották meg a francia szenátus elnökévé Gérard Larchert, aki a megválasztása után a Le Figaro lapnak többek között a migráció kérdéséről is nyilatkozott, ami egyre érzékenyebb kérdés Franciaországban.

Több mint 430 ezer legálisan tartózkodó külföldi munkanélküli van. Adjunk nekik elsőbbséget.

– fogalmazott Larcher. 

Franciaországban a probléma most azért különösen érzékeny, mert az olimpiára készülve elkezdték a fővárosból szétosztani a bevándorlókat, így a vidéki területek is hatványozottan szembesülnek a jelenséggel. Az ügy hátterében áll például az is, hogy a párizsi szállodák elkezdték felmondani a kormánnyal kötött szükséglakás-szerződéseiket, hogy helyet csináljanak a várhatóan beáramló turistáknak. 2022-ben a Párizsnak otthont adó Ile-de-France régióban mintegy ötvenezer hajléktalan ember szállt meg éjszakánként szállodákban a helyi karitatív szervezetek adatai szerint, adta hírül a CNN. A lap értesülési szerint 

idén a korábban rendelkezésre álló szállodai férőhelyek közül már legalább ötezret lemondtak.

Mindez feszültségekhez vezet természetesen, így kifejezetten gyorsan terjednek a médiában olyan hírek, amelyek migránsok általi vandalizmusról, zavargásokról számolnak be. A héten például egy algériai migránst tartóztattak le a párizsi Saint-François-Xavier-templom megrongálásáért.

Borítókép: Illegális bevándorlók sátortábora a párizsi legfelsőbb közigazgatási bíróságként működő Conseil d’Etat előtt 2022. december 5-én (MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.