Németország tovább kívánja finanszírozni a tengeri mentést végző civil szervezeteket

Németország az olasz bírálatok ellenére is 2026-ig folytatja a szervezetek pénzelését.

Forrás: MTI2023. 10. 07. 19:00
Los Cristianos, 2023. október 6. Afrikából Európába igyekvõ 120 illegális bevándorló érkezik csónakon a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjébe 2023. október 6-án. Ezen a napon csaknem 900 fekete-afrikai migráns érkezett tíz csónakon a spanyol Kanári-szigetekre. MTI/EPA/EFE/Ramon De La Rocha Fotó: Ramon De La Rocha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország az olasz bírálatok ellenére is 2026-ig folytatja a Földközi-tengeren illegális bevándorlókat mentő jótékonysági szervezetek finanszírozását – közölte a német külügyminisztérium az AFP francia hírügynökséggel, tévedésnek minősítve a Bild című napilap állításait. A német bulvárlap pénteken azt hangsúlyozta, hogy a 2023. évi német költségvetésben a tengeri mentés végző karitatív szervezetek támogatására szánt kétmillió euró nem szerepel a 2024. évi költségvetésben, és nem feledékenységről van szó.

A német parlament költségvetési bizottságából származó értesülésekre hivatkozva a lap azt állította, hogy a kancellária és a külügyminisztérium egyaránt támogatja annak a pénzügyi támogatásnak a megszüntetését, amely az elmúlt hetekben feszültséget váltott ki Rómával.

A sajtócikkek tévesek, technikai hibával magyarázható a megfelelő költségvetési források hiánya a költségvetési tervezetben – közölte a német külügyminisztérium az AFP-vel.

Előirányoztuk, hogy a következő hetekben kijavítjuk ezt a problémát a költségvetés összeállításában

– tette hozzá a minisztérium, amely szerint a Bundestag engedélyével a tengeri mentés finanszírozását 2024-től 2026-ig már előirányozták. Giorgia Meloni jobboldali olasz miniszterelnök nemrégiben levélben közölte Olaf Scholz német kancellárral megdöbbenését, amiért Németország olyan karitatív szervezeteket is finanszíroz, amelyek illegális bevándorlókat segítenek az országába.

Olasz kollégájával, Antonio Tajanival szeptember végén folytatott tárgyalásán Annalena Baerbock német külügyminiszter védelmébe vette az országa által ezeknek a mentőakcióknak nyújtott támogatást, mondván, hogy életeket mentenek a Földközi-tengeren.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ramon De La Rocha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.