Eleonóra 2024. február 21.
logo

Vége a hajtóvadászatnak, lelőtték a brüsszeli terrortámadás elkövetőjét + videó

Magyar Nemzet
2023.10.17. 08:37 2023.10.17. 14:32
Vége a hajtóvadászatnak, lelőtték a brüsszeli terrortámadás elkövetőjét + videó

Úgy tűnik, hogy a gyanúsítottat semlegesítettük – erősítette meg Philippe Close, Brüsszel polgármestere a BFMTV-nek kedd reggel. A polgármester elmondta hogy a rendőrségnek „erőt kellett alkalmaznia” a letartóztatásához. Elmondása szerint a letartóztatásra Brüsszel Schaerbeek negyedében került sor. A belga ügyészség közlése szerint a hatóságok tüzet is nyitottak az elkövetőre – írta az MTI. Később olyan hírek is megjelentek, miszerint a negyed egyik kávézójában lelőtték a támadót.

A 45 éves tunéziai illegális bevándorlót Abdesszamad Lasszúdként azonosították a belga hatóságok. A merénylő hétfőn este két svéd futballszurkolóval végzett a belga főváros központjában. Lasszúd sajtóinformációk szerint 2019 novemberében nyújtott be menedékkérelmet, amelyet 2020 októberében elutasítottak, így illegálisan tartózkodott Belgiumban. 

Úgy tűnt, hogy három évre eltűnt a hatóságok radarjáról, de a rendőrség előtt súlyos bűncselekmények (emberkereskedelem, illegális tartózkodás és az állambiztonság aláásása) miatt ismert volt.

Épp a támadást követő napon, október 17-én kellett volna megjelennie a rendőrségen, hogy kihallgassák. A támadó gépkarabéllyal hajtotta végre a merényletet, és mivel 2023. október 17-én hajnalban még szökésben volt, a hatóságok a legmagasabb, négyes szintű terrorkészültséget rendelték el Brüsszelben. 

A terrorista az X közösségi oldalon közzétett videójában azt állította, hogy tetteit egy hatéves amerikai–palesztin kisfiú halála miatt követte el, majd ezt követően arról beszélt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet harcosa.

Borítókép: Rendőrök a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben 2023. október 16-án (Fotó: MTI/AP/Nicolas Landemard)

Terrortámadás Brüsszelben

Őrizetbe vettek két tunéziait Párizsban a brüsszeli merénylettel összefüggésben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.