Ma eldől, megállítják-e a britek a migránsokat

Szó szerint életről vagy halálról dönt ma a brit legfelsőbb bíróság: ma teszik közzé, hogy helyt adnak-e a kormány fellebbezésének a migránscsónakok (és a tragikus halálesetek) megállítását célzó tervvel kapcsolatban.

2023. 11. 15. 8:06
null
Borítókép: Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche-csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023. március 5-én (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hányatott sors jutott a még Boris Johnson által felvázolt tervnek, amely a Nagy-Britanniába irányuló migránsáradatnak szeretne gátat szabni. A több millió fontos projekt lényege, hogy a menedékkérelmük elbírálásának idejére a közép-afrikai Ruandába telepítenék a migránsokat, a kormány reményei szerint ezzel elrettentve őket a próbálkozástól.

Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Illegális migránsok kelnek át a La Manche csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba. Fotó: AFP/Getty Images/Ben Stansall

Bár Ruandával hónapokkal ezelőtt megszületett az erre vonatkozó megegyezés, az Emberi Jogok Európai Bíróságának utolsó pillanatos beavatkozása miatt egyetlen migránsjárat sem szállhatott fel a közép-afrikai ország felé.

A brit kormány azonban nem adja fel. Mint Robert Jenrick, a belügyminisztérium bevándorlási államtitkára hétfőn a The Telegraph brit napilapnak elmondta, a kabinet a jövő évi választásokig teljes egészében fel akarja számolni a tenger felőli illegális bevándorlást, és ennek érdekében elkötelezett a Ruanda-terv végigvitele iránt.

A most folyó eljárást azok a migránsok indították, akiket az első és eddig egyetlen, gyakorlatilag a kifutópályán megállított géppel deportáltak volna. Keresetükben arra hivatkoztak, hogy a kormány eljárása jogellenes. Míg a londoni felsőbíróság  a törvényt nem találta sérelmesnek, nyolc egyén esetében megállapította a jogsértést – írja a Politico hírportál.

A törvénnyel kapcsolatos döntés ellen azonban a migránsok ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, arra hivatkozva, hogy Ruanda nem biztonságos ország.

Júniusban a fellebbviteli bíróság helyt adott a keresetnek, azzal az indoklással, hogy a terv sérti az Emberi jogok európai egyezményét. A kormány természetesen fellebbezett, és a tárgyalási szakasz lezárultával ma délelőtt hirdeti ki ítéletét a legfelsőbb bíróság.

A mai döntés azonban nem feltétlenül jelenti a jogi csata végét, ugyanis ha a bíróság a kormánynak ad igazat, a migránsok szinte biztosan az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik az ügyet.

Ha pedig a kormány veszít, akkor is több út áll még nyitva előtte, akár az is, hogy egy másik, Ruandánál biztonságosabb célországgal állapodnak meg.

 

Borítókép: Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023. március 5-én (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.