Nem is gondolná, melyik országé lehet hamarosan a világ harmadik legerősebb hadserege

Az új terveket maga Fumio Kisida miniszterelnök jelentette be.

2023. 11. 12. 6:04
null
Gotenba, 2018. augusztus 23. A japán hadsereg szárazföldi önvédelmi egységeinek páncélozott harci jármûvei tüzérségi éleslövészeten vesznek részt a Higasi Fudzsi gyakorlóterepen, a Tokiótól északnyugatra fekvõ Gotemba közelében 2018. augusztus 23-án. (MTI/EPA/Franck Robichon) Fotó: Franck Robichon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NHK japán közszolgálati médiaszervezet nemzetközi szolgáltatásán jelent meg, hogy Kisida Fumio japán miniszterelnök kijelentette, biztosítani fogja a szükséges finanszírozást a Japán körüli romló biztonsági környezetre reagálva. 

Az ország a második világháború vége óta a legsúlyosabb és legbonyolultabb biztonsági környezetet éli meg

– fogalmazott Kisida. A hírek szerint a védelem megerősítésének egyik sarkalatos pontja a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztése, hogy az ellentámadási képességet növelje a szigetország. Sőt, a Légi Önvédelmi Erőket a 2027-es pénzügyi évre átnevezik Légi és Űrvédelmi Önvédelmi Erőkre, megerősítve ezzel az űrműveletekre való képességet is.

A kormányfő kabinetje ezzel párhuzamosan 13,2 trillió jen (81 milliárd euró) többletkiadás jóváhagyására készül a legújabb gazdaságélénkítő csomagjában, amely az alacsony születési ráta problémáját is központi elemként tartja számon. A megemelt védelmi kiadások pontos finanszírozási háttere még nem ismert.

Azt viszont már több elemző is megvizsgálta, hogy amennyiben sikerül Japánnak a következő időszakban tartani magát az új kiadási tervezetéhez a biztonság terén, akkor akár a világ harmadik legnagyobb hadserege lehet Japáné, a kínai és az amerikai mögött. A többi mellett megújulhat a repülőállomány is, ami azért is fontos, mert Japán katonai merevszárnyú repülőgépflottája már túl van a harmincéves szolgálati időn. Természetesen az ambiciózus fejlesztési vállalásokat nem lehet függetlennek tekinteni Kína egyre fokozódó jelenlététől.

Borítókép: A japán hadsereg szárazföldi önvédelmi egységeinek páncélozott harci járművei tüzérségi éleslövészeten vesznek részt a Higasi Fudzsi gyakorlóterepen, a Tokiótól északnyugatra fekvő Gotemba közelében 2018. augusztus 23-án (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.