Novák Katalin is gratulált az új argentín elnöknek

Javier Milei győzelmét rengeteg jobboldali vezető üdvözölte, köztük Donald Trump korábbi amerikai elnök is.

2023. 11. 20. 10:00
MASSA, Sergio Tomas
Buenos Aires, 2023. november 19. Javier Milei államfõjelölt, A Szabadság Elõretör nevû ultraliberális párt elnöke (k) voksol az argentin elnökválasztás második fordulójában Buenos Airesben 2023. november 19-én. Milei ellenfele a második fordulóban Sergio Massa gazdasági miniszter. MTI/EPA/EFE/Enrique García Medina Fotó: Enrique García Medina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gratulálunk Javier Mileinek a nagyszerű győzelméhez. Magyarországról erőt és kitartást kívánok, hogy Argentínáért és a szabadságért dolgozhasson

– írta X-bejegyzésében Novák Katalin spanyolul. A köztársasági elnök a jobboldali Javier Milei elsöprő győzelmére reagált a vasárnap megtartott argentín elnökválasztásokon. A politikai kívülállóként berobbanó, radikális jobboldali gazdasági nézeteket valló Milei a szavazatok közel 56 százalékát zsebelte be, több mint tíz százalékpontot vert baloldali ellenfelére. A győztesnek azóta a jobboldali világ számtalan vezetője gratulált.

Az egész világ figyelt! Nagyon büszke vagyok. Meg fogja változtatni az országát, és valóban újra naggyá teszi Argentínát!

írta Donald Trump korábbi amerikai elnök a Truth Social közösségimédia-platformon. Mileit gyakran hasonlítják Trumphoz, az argentín politikus pedig többször is elismerően nyilatkozott a volt amerikai vezetőről. 

A spanyol jobboldali Vox párt vezetője is gratulált Mileinek.

A jövő és remény útja megnyílt Argentína és egész Latin-Amerika előtt

– jelentette ki Santiago Abascal az X-bejegyzésében. A politikus hozzátette, Spanyolországban különösen örülnek Milei győzelmének. „Éljen Argentína! Éljen Spanyolország!” – zárta bejegyzését.  

Gratulálok és jó munkát kívánok Argentína új elnökének

– írta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes az X közösségi oldalon.

Milei győzelmét sokan Jair Bolsonaro 2018-as választási sikeréhez hasonlították. A korábbi brazil elnök sem volt rest gratulálni a jobboldali győzelemhez.

A remény újra felragyog Dél-Amerikában

– hangsúlyozta Bolsonaro. Hozzátette, reméli, hogy a változás szele eléri az Egyesült Államokat és Brazíliát is. 

 

Borítókép: Javier Milei (Fotó: MTI/EPA/EFE/Enrique García Medina) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.