Túl van az életveszélyen Robert Fico + galéria

A szlovák miniszterelnök műtétje jól sikerült. Közben a biztonsági szakértő fatális hibáról beszél a kormányfőt ért merénylettel kapcsolatban.

2024. 05. 16. 6:29
FICO, Robert
Fico elleni merénylet Fotó: Jan Kroslak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nincs életveszélyes állapotban Robert Fico szlovák kormányfő, mondta a BBC-nek Tomas Taraba. Mint arról korábban beszámoltunk, a szlovák miniszterelnököt egy baloldali költő lőtte meg többször az utcán.

Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. (Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)
Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. (Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)

A miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Fico műtétje „jól sikerült", és úgy fogalmazott:

azt hiszem, a végén túl fogja élni.

Robert Kalinak védelmi miniszter közölte, a lövöldözést követően Ficót kórházba szállították, és több órán át műtötték. 

Az életéért küzdöttek

 – mondta a tárcavezető.

A miniszterelnök állapotáról azóta nem érkezett hivatalos friss információ. A Magyar Nemzet folyamatosan beszámol az eseményekről. 

Robert Fico miniszterelnök egy kiváló kórházi csapat kezében van, ők gondoskodnak az egészségéről

 – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a besztercebányai kórházban tartottak a szlovák kormány tagjai azután, hogy a kormányfőt többször meglőtte egy hetvenegy éves baloldali költő a nyitrabányai kihelyezett kormányülés helyszínén. 

Amíg a kórházban a kormányfő életéért küzdenek, egyre több hír jelenik meg arról, hogy mulasztások is vezethettek a bűncselekményhez.

Hamran István volt rendőrfőkapitány a miniszterelnök elleni merénylettel kapcsolatban fatális hibáról beszél a Denník N-nek

Káosz volt, ez nyilvánvaló, ez pedig kudarc

 – mondta Hamran, aki emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök maga utalt arra néhány hete, hogy valaki politikusokra lőhet.

Hogyan elemezték ezeket a fenyegetéseket, ki értékelte ki őket?

 – vetette fel Hamran az interjújában.

A merényletről készült felvételek alapján a testőröknek azonnal biztonságos helyre kellett volna vinniük a miniszterelnököt, ehelyett több testőr a támadóra vetette magát, a miniszterelnök autója körül futkostak – emelte ki.

Az ilyen típusú merényletre nem lehet felkészülni. A közvetlen közelről leadott lövésekkel megtámadni egy védett személyt az mindig a biztonsági szervek rémálma

 – nyilatkozta korábban a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán lapunknak Horváth József. A biztonságpolitikai szakértő szerint 

ilyenkor a fő probléma az, hogy egy kisvárosban, alapvetően békés környezetben a biztonságiak is hajlamosak arra, hogy rutinból dolgozzanak.

Megítélése szerint az is furcsa, hogy a biztonságiak, mintegy pánikszerűen, először egy személyautóba tuszkolták be Robert Ficót, noha egy haslövést kapott ember esetében ez többet árthat, mint használhat. 

 A biztonságiak között mindig kell lennie legalább egy felcsernek vagy egy orvosnak, aki ilyen esetekben azonnali, akár életmentő beavatkozásra is képes

 – tudatta. 

Hozzátette, a közelben kellett volna lennie egy mentőautónak vagy egy mikrobusznak, amiben van egy hordágy. 

 

– A felvételek alapján úgy tűnt, hogy a biztonsági emberek nem voltak megfelelő mentális állapotban, sokkot kaptak, zavartak voltak 

– vélekedett.

Borítókép: Rendőr áll a besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház épülete előtt, ahova Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították, miután lőfegyveres támadás érte a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után 2024. május 15-én. Fico több lövést kapott a mellkasán és a gyomrán (Fotó: MTI/TASR/Jan Kroslak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.