Gyűlöli a baloldalt, imádja Trumpot – az új argentín elnök legőrültebb pillanatai + videók

Gyűlöli a baloldalt, amerikai dollárra váltana és beszűntetné a központi bankot. Javier Milei radikális jobboldali gazdasági nézeteket valló jelölt nyerte az argentín elnökválasztást, 180 fokos fordulatot vehet a latin-amerikai ország.

2023. 11. 20. 7:39
MASSA, Sergio Tomas
Buenos Aires, 2023. november 19. Javier Milei államfõjelölt, A Szabadság Elõretör nevû ultraliberális párt elnöke int támogatóinak, miután leadta szavazatát az argentin elnökválasztás második fordulójában Buenos Airesben 2023. november 19-én. Milei ellenfele a második fordulóban Sergio Massa gazdasági miniszter. MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni Fotó: Juan Ignacio Roncoroni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A libertárius nézeteket valló, magát anarchokapitalistának mondó jobboldali Javier Milei nyerte az argentín elnökválasztást – számolt be az Associated Press hírügynökség. A szavazatok közel százszázalékos feldolgozottságánál Milei 55,7 százalékkal, több mint tíz százalékponttal verte meg Sergio Massa jelenlegi gazdasági minisztert. 1983 óta – a demokratikus Argentína létezése óta – ez a legnagyobb arányú győzelem az elnökválasztásokon a latin-amerikai országban. 

Javier Milei; Argentína; elnökválasztás
Javier Milei. Fotó: MTI/EPA/EFE/Enrique García Medina

Argentína helyzete kritikus. Az országnak drasztikus változásokra van szüksége. Nincs helye a fokozatosságnak és a mérsékelt intézkedéseknek

– fogalmazott támogatóihoz szólva a választási győzelem után Milei. A kampányában gazdasági sokkterápiát ígérő, 53 éves, közgazdászként végzett, a politikába kívülről érkező Milei győzelmét helyszíni beszámolók szerint tűzijátékokkal és utcai zenével ünnepelték a támogatói Buenos Airesben – jelentette az MTI.

Argentína óriási gazdasági problémákkal futott neki a választásoknak: az infláció száz százalék fölé emelkedett, a szegénység pedig egyre nagyobb méreteket öltött, ez pedig csak tovább romlott, miután Milei riválisa vette át a gazdasági tárcát. Milei a kampányában olyan intézkedésekről beszélt, mint a kormány méretének és kiadásainak csökkentése, a pezóról amerikai dollárra való átállás, valamint a központi bank megszüntetése. A győztes emellett számos konzervatív társadalompolitikai irányvonalat képvisel, többek között ellenzi az iskolai szexuális felvilágosítást és az abortuszt – ez utóbbit 2020-ban legalizálták az országban. 

 

Az argentín Donald Trump

Mivel kívülállóként érkezett a politikába és alapvetően nagy népszerűségnek örvendett, Mileit gyakran hasonlítják Donald Trump korábbi amerikai elnökhöz. Az 53 éves közgazdász, aki korábban különböző televíziós műsorok rendszeres vendége volt, elnökjelölttől szokatlan viselkedésével hívta fel magára a figyelmet

Májusban egy műsorban például magából kikelve vert szét egy pinátát, ami a központi bankot ábrázolta.

Milei a központi banknál már csak egy valamit gyűlöl jobban: a baloldaliakat. Ezen véleményének pedig nem győzött hangot adni a kampányban. Milei gyakran használta a 'leftard' (a bal és a retardált szó egyesítéséből alkotott szitokszó, melyet baloldali nézeteket képviselőkre szoktak alkalmazni) kifejezést. Egy televíziós adásban a műsorvezető hölgy azt kérdezte a politikustól, hogy magyarázza el, miért nem kedveli a baloldalt. Milei válasza lényegre törő volt:

Mert sz…rok!

– vágta rá. 

Egy másik eseményen pedig megfenyegette a baloldalt, mondván: „Rettegjetek, a szabadság előretör!” – utalt a pártjára.

Milei kampányrendezvényeire érdemes volt ellátogatni, hiszen a politikus többször jelent meg láncfűrésszel ezeken, a költségvetés visszavágását szimbolizálva. 

Az sem volt szokatlan, hogy egy óriási, az arcképével ellátott százdollárost lóbált ezeken az eseményeken. Ezzel az argentin gazdaság dollarizációjára irányuló erőfeszítéseit szerette volna bemutatni. Milei a BRICS-ből is kiléptetné a latin-amerikai országot, noha hivatalos tagsága csak 2024. január 1-én kezdődik. 

Milei emellett teljes mellszélességgel kiáll Izrael mellett a Hamász palesztin terrorszervezet elleni harcban.

Mileivel egyébként Tucker Carlson is készített egy interjút a kampány hajrájában, szeptemberben. Ebben Milei méltatta Donald Trumpot, és felszólította a korábbi elnököt, hogy folytassa a szocializmus elleni harcot.

 

Borítókép: Javier Milei, A Szabadság Előretör nevű ultraliberális párt elnöke int támogatóinak, miután leadta szavazatát az argentin elnökválasztás második fordulójában Buenos Airesben 2023. november 19-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.