Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztet az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete Gázában

A nap végéig a gázai övezeti lakosság mintegy hetven százaléka nem fog tudni hozzájutni tiszta vízhez.

2023. 11. 15. 20:44
Szderót, 2023. november 13. Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben a dél-izraeli Szderótbõl fotózva 2023. november 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetõk szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 11 078-at a palesztinok lakta területeken. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztetett szerdán az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) a Gázai övezetben tekintettel a víztisztító üzemek működtetéséhez szükséges üzemanyag hiányára.

A nap végéig a gázai övezeti lakosság mintegy hetven százaléka nem fog tudni hozzájutni tiszta vízhez. Leálltak az olyan közszolgáltatásokat nyújtó létesítmények, mint a sótalanító és víztisztító üzemek

– jelentette ki Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa. 

Lazzarini egyben említést tett az Izrael által engedélyezett, Gázai övezetnek szánt, mintegy 23 ezer literes üzemanyag-szállítmányról is. Hangsúlyozta, hogy ezt csak az ENSZ teherautóinak üzemeltetésére fogják fordítani, s nem egyéb célokra, mint például a víztisztító üzemek működtetésére.

A radikális iszlamista Hamász október 7-i terrortámadására adott izraeli válaszcsapások kezdete óta a hozzávetőleg 2,3 milliós Gázai övezet csaknem 1,6 millió lakója volt kénytelen elmenekülni otthonából. A terrortámadás után Izrael bejelentette az övezet teljes blokádját, és egyáltalán nem engedett be üzemanyagot az övezetbe arra hivatkozva, hogy a Hamász katonai célokra használhatja.

Mindeközben a Gázai övezetben zajló harcok azonnali leállítására és humanitárius tűzszünetre szólított fel szerdán Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának vezetője (OCHA), aki egyúttal tízpontos humanitárius tervet is bemutatott.

Az öldöklés Gázában minden egyes nap újabb borzalmakat hoz. A világ még mindig döbbenten nézi, ahogy kórházak kerülnek tűz alá, koraszülött csecsemők halnak meg és egy egész népet fosztanak meg a legalapvetőbb megélhetési szükségleteitől. Ez nem mehet így tovább

– áll a Griffiths által jegyzett közleményben. Felszólította emellett a szemben álló feleket, tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, egyezzenek meg a humanitárius tűzszünetről és hagyjanak fel a harcokkal. 

Griffiths emellett bemutatta tíz pontból álló humanitárius programját is, amelynek részeként a gázai belső menekültek számára, elsősorban iskolaépületekben biztonságos helyeket alakítanának ki, valamint további, az övezetbe vezető átkelőket nyitnának meg.

Borítókép: Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.