Ez az újévi köszöntő felér egy hadüzenettel is

Elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök az állami televízióban közvetített újévi beszédében.

Forrás: MTI2023. 12. 31. 16:35
HSZI Csin-ping
Peking, 2023. december 31. A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök újévi köszöntõt intéz a nemzethez Pekingben 2023. december 31-én. MTI/AP/Hszinhua/Ju Peng Fotó: Ju Peng
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök az állami televízióban közvetített újévi beszédében.

Az anyaállam újraegyesülése történelmi szükségszerűség

 – mondta az elnök.

Kína biztosan újra fog egyesülni, a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő kínaiakat a közös cél tudata kell hogy összekösse, osztozva a kínai nemzet megújulásának dicsőségében

 – húzta alá Hszi.
 

Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, 23 millió lakosú szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad ellenkezésének a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépést illetően, valamint nemegyszer fenyegetett azzal: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.


A január 13-ra kitűzött tajvani elnök- és parlamenti választásokat Peking a háború és béke közötti választásként állította be. A kínai vezetés a tajvani választások favoritját, a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő William Lait szeparatistának bélyegezte, és azzal vádolta őt és a hivatalban lévő függetlenségpárti Caj Jing-ven elnököt, hogy kínai támadást akarnak kiprovokálni a sziget ellen.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök újévi köszöntőt intéz a nemzethez Pekingben 2023. december 31-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Ju Peng)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.