Financial Times: Ukrajna csődben van

Már nem csak Magyarország határozott fellépése vagy a szlovák és a holland kormányváltás veszélyezteti az uniós finanszírozást.

Forrás: Financial Times2023. 12. 04. 16:58
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Volodimilr Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij csatái az uniós tagállamokkal – köztük Magyarországgal – semmiképpen sem segítették Ukrajna jövőbeni uniós finanszírozását, de a német alkotmánybíróság döntése végleg kétségessé tette az ötvenmilliárdos támogatás sorsát – írja a Financial Times brit üzleti napilap.

Az ügyre rálátó tisztviselők szerint az EU-tagállamok messze nem jutnak megegyezésre a blokk közös költségvetésének kiegészítéséről a december 14–15-i brüsszeli csúcs előtt – beleértve az ötvenmilliárd eurót Ukrajnának, ráadásul az Egyesült Államok pénzügyi és katonai támogatása is véget ért – vélekedik a lap.

Alapvető fontosságú, hogy Ukrajna továbbra is támogatást kapjon, és hogy mi, európaiak betöltsük a szerepünket

– mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök az újságnak.

Eközben Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy az amerikai és az európai támogatási csomagokkal kapcsolatos bizonytalanság veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását. 

A Financial Times kitér arra is, hogy a bizottság úgy döntött, hogy a kijevi támogatást egy csomagban, más finanszírozási javaslatokkal együtt terjeszti be a 2021–27-es költségvetési tervezetben.

Az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurót – amely 17 milliárd eurós támogatásból és 33 milliárd eurós hitelből áll – összekapcsolták a migrációra szánt 15 milliárd eurónyi összeggel, a stratégiai technológiákba történő beruházásokra szánt tízmilliárd euróval és az EU közös hitelkamatainak törlesztésére szánt közel 19 milliárd euróra vonatkozó kérésekkel.

A Financial Times felhívja a figyelmet, hogy a német alkotmánybíróság korlátozza a német kormány további kiadásait, beleértve a gazdaságstabilizációs alap feltöltését, valamint az energia- és áramárak fenntartására irányuló erőfeszítéseket. További akadályként jelöli meg a lap a jobboldali holland győzelmet is, és emellett figyelmeztet arra: Orbán Viktor magyar miniszterelnök is egyértelműen amellett foglalt állást, hogy Ukrajna uniós tagságát még csak napirendre sem szabad venni.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.