Horváth József: Putyin üzent az ukrán népnek is

Az orosz elnök évértékelőjében több kényes témát is érintett.

2023. 12. 14. 20:25
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. december 14. Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelõ sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. december 14-én. MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagymir Putyin orosz elnök kicsit több mint négyórás évértékelőt tartott, amiben rengeteg témát érintett, és amiben állampolgárok által beküldött üzenetek is megjelentek a beszélgetés során. Az esemény „Az év eredményei”nevet viselte, ami egyszerre sajtótájékoztató és egyszerre nyílt vonal is volt, ahol élőben kérdezhették az oroszok Putyint. 

Nyilvánvaló, hogy „előregyártott” kérdések is vannak a kérdések között, hiszen koreográfiája van az eseménynek, és ezt az oroszok várják is. Putyin pedig egy erős, magabiztos, növekedési pályán lévő Oroszország képét akarta sugározni az orosz társadalom felé a beszélgetés alatt, amit kiegészített azzal, hogy az ukrán háborúban is haladnak a céljaik felé, nem fogják feladni. Ez már a jövő évi oroszországi választási kampánynak a nyitánya is volt − kezdte az évértékelő elemzését lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Orbán Viktor nemzetbarát

Vlagyimir Putyin Robert Ficóról és Orbán Viktorról azt mondta, hogy nem oroszbarátok, hanem nemzetbarátok.

Horváth József elmondta, hogy „az orosz elnök aláhúzta, az orosz nemzeti szuverenitás egy kulturális, gazdasági és ezzel együtt egy katonai és politikai szuverenitást jelent, és ezt Oroszország foggal-körömmel meg fogja védeni, nem fog engedni belőle a nyugati nyomás hatására sem”. A szakértő hozzátette, hogy „ezzel párhuzamosan említette Magyarországot és Szlovákiát, hiszen a nyugatiak mindig azt mondják ránk, hogy az oroszok támogatói, oroszbarátok, miközben csak mindig a saját nemzetük érdekeit nézik”. Kifejtette azt is, hogy 

érdemes ezt a részt kontextusában nézni, hiszen Putyin éveket szolgált Németországban, beszél is németül és követi is a német politikát, mégsem említette meg őket, hanem inkább Emmanuel Macronról és a franciákról beszélt. Ez nagyon beszédes.

Az európai meghatározó államokról is ejtett egy szót, hogy, hogy gyakorlatilag nincs önálló politika, amerikai érdekeknek hódolnak be, itt hozta fel példaként Macron elnököt, akivel jó volt a kapcsolatuk, de nekik sem volt egy idő után önálló politikájuk.

Az orosz elnök kifejtette azt is, hogy Oroszország fő feladata szuverenitásának és határbiztonságának megerősítése, valamint az állampolgárok jogainak és szabadságának biztosítása.

 

Putyin kész kinyitni a bezárt kapukat

Ha van érdeklődés, mi készen állunk. Ha nincs érdeklődés, nélkülözni fogjuk. Ennyi, itt nincs semmi szokatlan – mondta az orosz elnök a nyugati kapcsolataikról a beszédében. Bár hozzátette, hogy az Egyesült Államok kapcsolatépítésének alapvető feltételei még nincsenek meg, az Egyesült Államokban belső változásokra van szükség, Washingtonnak pedig el kell kezdenie tisztelni másokat, hogy a nemzetközi kapcsolatok javuljanak. „A legfontosabb, hogy Putyin elnök két oldalról közelítette meg Oroszország és a nyugati országok kapcsolatát. Oroszországnak nincs szüksége a nyugatra, hiszen nyersanyagait, energetikai alapanyagait el tudta adni más országokba, ugyanakkor amikor azt mondja, hogy nincs szüksége a nyugati kapcsolatokra, mindig hozzáteszi, hogy szeretné normalizálni a viszonyukat Európával és az Egyesült Államokkal. 

Ám aláhúzta, hogy az orosz szuverenitások mentén, és egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletben tartásával történhet meg a kapcsolatok újranyitása, amire pedg Putyin elnök kész. Kész kinyitni a jelenleg zárt kapukat

− mondta el Horváth József.

Üzent az ukrán népnek is 

Az oroszok és az ukránok egy nép. És ami most történik, az egy hatalmas tragédia, hasonló a polgárháborúhoz, amikor a testvérek különböző oldalakon találták magukat – mondta Putyin. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Ukrajna egész délkeleti része mindig is oroszbarát volt. „Odessza többségében orosz város. Ezt mindenki nagyon jól tudja” – tette hozzá.

Putyin az ukrán embereknek is üzent azzal, hogy testvérnépnek nevezte őket, és egy szörnyű polgárháborúnak tekinti azt, ami most zajlik − emelte ki Horváth József. „Igyekszik az ukránoknak pozitív üzenetet küldeni, ám meglepő módon meghúzta a vonalakat, hogy mikor érhet véget a háború.”

 Már elég tisztán látszik és elég sokszor utal arra Putyin, hogy nem fog megelégedni a donyecki régió elcsatolásával, tekintetét most már a Fekete-tenger partvidékére összpontosítja

− tette hozzá a szakértő.

„Ezzel párhuzamosan pedig Oroszország szuverenitására is rámutatott Putyin, méghozzá úgy hogy megmutatta, hogy mi nincs Ukrajnának: nincs önálló hadserege, ipara, önálló külpolitikája, míg az oroszoknak mindez megvan, és az oroszoknak meg is mutatja, hogy ezt meg kell védeni. Példaként hozza fel, hogy félmillió ember csatlakozik önkéntesként a sereghez. Ez üzenet az orosz népnek, hogy nem kell attól félnie senkinek, hogy besorozzák őket, az ukrán lövészárkoknak pedig üzent, hogy nem szorulnak rá erőszakkal besorozni az embereket” − emelte ki a szakértő.

Az orosz gazdaság erejéről is beszélt az orosz elnök. „Ezzel is üzenni akart az oroszoknak, hogy mennyire elismerik és mennyire fontos a rubel külföldön is, a szankciók hatására látszik, hogy Kína felé fordultak a külgazdaságban” − zárta elemzését Horváth József.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor konferencia-központban 2023. december 14-én (Fotó: MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.