Itt az újabb brüsszeli javaslat, a védelmi ipar a célkeresztben

Az Euractiv brüsszeli hírportál elemezte a kiszivárgott jelentést.

2023. 12. 07. 7:12
VON DER LEYEN, Ursula
Dubaj, 2023. december 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszivárgott az Európai Bizottság új védelmi ipari stratégiára vonatkozó javaslata, amelynek keretein belül többek közt megkönnyítenék a tagállamok közötti kereskedelmet – számolt be az Euractiv brüsszeli hírportál. „A tagállamok ellátásbiztonsági stratégiájának jobban ki kell használnia az unió egyik fő erősségét: a közös piacot” – áll a dokumentumban. A javaslat célja, hogy feltérképezze és biztosítsa az európai védelmi ipari ellátási láncokat, valamint összehangolja és nyomon kövesse a megrendeléseket.

A kockázatok jelentős mértékben csökkenthetők európai szintű irányítással

− véli a bizottság. 

Mint azt az Euractiv írja, az unió jelenleg nem rendelkezik olyan eszközökkel, amellyekkel esetenként nyomás alá tudnák helyezni a vállalatokat a megrendelések és a gyártási folyamat terén. A javaslatban gyakran hozzák fel példaként az amerikai védelmi törvényt, rámutatva, hogy Európa jelentős hátrányból indul a megfelelő szabályozás és integráció nélkül. A bizottság szerint az is probléma, hogy gakran a polgári szektor előnyt élvez a védelmi iparral szemben. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt héten az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) éves konferenciáján arról beszélt, hogy a jövőben egy közös európai védelmi minisztériumot kellene felállítania a tagállamoknak.

Ez kötelezettség Ukrajna és saját polgáraink tekintetében is. Ukrajna védelmével magunkat védjük

– fogalmazott. Michel kijelentette: meg kell erősíteni Európa védelmi képességét. Növelni kell a védelmi ipar finanszírozását, hatékonyabbá kell tenni a védelmi kiadásokat és össze kell hangolni a közös védelmi beszerzéseket. Ennek érdekében a tanácsi elnök 

az Európai Védelmi Ügynökség szerepét is kibővítené azáltal, hogy az ügynökség egyfajta európai védelmi minisztériummá alakulna át az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő irányítása alatt az Európai Tanács iránymutatása alapján. 

Véleménye szerint meg kell fontolni az európai védelmi kötvények kibocsátásának lehetőségét is az uniós technológiai és ipari bázis megerősítésére. Egy erősebb és cselekvőképesebb európai védelem ugyanis hozzájárul a globális és a transzatlanti biztonsághoz – tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.