Lujza 2024. március 2.
logo

Izrael-ellenes tüntetők rohamoztak meg egy McDonald’s éttermet + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság
2023.12.03. 17:04
Izrael-ellenes tüntetők rohamoztak meg egy McDonald’s éttermet + videó

Az éjszaka folyamán Izrael-ellenes tüntetők megpróbálták megrohamozni a McDonald’s éttermet a New York-i Times Square-en, követelve a „gázai népirtás” befejezését– írja a Világgazdaság. A palesztinpárti tüntetők szombaton ismét New York utcáira vonultak, és megrohamozták a Times Square-t, miután egymás után már a második hétvégén utasították el őket, amikor megpróbáltak belépni az Amerikai Természettudományi Múzeumba.

Az Upper West Side-i múzeumnál 14 órakor kezdődött tiltakozásban azt várták, hogy a demonstrálók két órával később belépjenek az intézménybe, hogy „gyarmatellenes körútra” induljanak.

Körülbelül kétszáz Izrael-ellenes tüntető gyűlt össze a múzeum előtt délután négy óráig, táblákat vittek és „Szabad Palesztina” szót skandáltak, valamint antiszemita jelszavakat, mint például: „Csak egy megoldás van, az intifáda forradalom”.

A szombati tiltakozást szervező Within Our Lifetime csoport arra kérte a tüntetőket, hogy „kis csoportokban” jelenjenek meg a múzeumban, palesztin zászlókkal és transzparensekkel díszítve. A múzeum azonban készen állt a támadásra, miután a csoport a múlt hétvégén megpróbált bejutni oda, de a tüntetők távoltartása és a tulajdon védelme érdekében korán bezárták.

Miután rájöttek, hogy nem mehetnek be a múzeumba, kiabálni kezdtek: „Már megint kizártak minket” és „szégyen”, mielőtt elengedtek egy füstbombát, amely kiszórta a palesztin zászló vörös, zöld és fekete színét. A csoport azért vette célba a múzeumot, mert azt állítják, hogy vállalati mecénásai „segítik a folyamatban lévő gázai népirtást”. Miután elfordultak a múzeumtól, a csoport a belváros felé vette az irányt, és néhányan megálltak a 63. utcai Starbucksban, beléptek és zaklatták az ügyfeleket. Az üzlet vezetése kirúgta a tüntetőket és a vásárlókat is. Látták őket bemenni a Columbus Circle üzleteibe is, egy másik helyre, amelyet a múlt héten megcéloztak.

Az egyik tüntető erőszakossá vált, miután néhány férfi kiabálni kezdett a demonstrálókra, miközben azok végigvonultak a Columbus Avenue-n. Nem világos, hogy az illetőt elfogták-e, de az áldozatot vérrel az arcán látták elsétálni. 

A tiltakozás végül a Times Square-re költözött, néhány háztömbnyire ott, ahol néhány nappal azelőtt látták őket, amint megpróbálták felborítani a Rockefeller-fa világítását, mielőtt a News Corp épülete felé indultak volna, ahol a Fox és a New York Post található. Amikor a tömeg nagy része 18 óra körül feloszlott, egy csoport tüntető megpróbált bejutni a McDonald’s-ba a Times Square-en, ahol egy nő, aki látszólag az ajtót őrizte, paprika spray-vel üdvözölte őket, többeket, köztük egy fiatal lányt megütött – áll a Világgazdaság cikkében.

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetők vonulnak Washingtonban 2023. november 24-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.