Támadás érte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét + videók

Hangosbemondókon arra szólították fel az embereket, hogy vonuljanak fedezékbe.

Forrás: MTI2023. 12. 08. 9:20
Bagdad, 2020. január 1. Iraki siíta milicisták támogatói az Egyesült Államok iraki nagykövetségénél 2020. január 1-jén, miután tüntetõk felgyújtották az épület külsõ homlokzatát. A tüntetések elõzõ nap kezdõdtek tiltakozásul az amerikai erõk iraki légicsapásai ellen. Az Egyesült Államok december 29-én hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt. MTI/EPA/Murtadzsa Latif Fotó: Murtadzsa Latif
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetően az amerikai nagykövetség ellen irányuló rakétatámadás nyomán keletkező robbanások rázták meg péntek hajnalban Bagdad erősen őrzött, zöld zónaként ismert kormányzati negyedét. A közösségi médiában közzétett helyszíni videók tanúsága szerint a robbanások idején megszólaltak a légoltalmi szirénák, a hangosbemondókon pedig arra szólították fel az embereket, hogy vonuljanak fedezékbe.

Biztonsági források szerint a robbanásokat az amerikai nagykövetség ellen irányuló rakéták okozták, a diplomácia képviselet azonban egyelőre nem reagált a megkeresésekre. Nem tudni azt sem, hogy pontosan hol csapódtak be a rakéták, keletkeztek-e károk, miként az sem világos, hogy aktiválták-e a nagykövetség légvédelmi rendszerét.

Az iraki és szíriai katonai bázisokon állomásozó amerikai erők október közepe óta több mint hetven támadás érte, amelyek elkövetőjeként az iraki síita fegyveres csoportok egyik ernyőszervezete jelentkezett. A péntek hajnali robbanások miatt azonban mindeddig egyetlen csoport sem jelentkezett, miként a bagdadi diplomáciai képviseletek sem tartoztak eddig az iszlamisták támadásainak célpontjai közé.

 

Borítókép:Iraki siíta milicisták támogatói az Egyesült Államok iraki nagykövetségénél 2020. január 1-jén, miután tüntetők felgyújtották az épület külső homlokzatát (Fotó: MTI/EPA/Murtadzsa Latif)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.