A jövőben is drasztikusan emelkedik az áram ára Németországban

Az idei évben is száz euró feletti összeget vesz ki egy átlag család zsebéből az áram árának növekedése Németországban. A jövőben ez a tendencia tovább folytatódik. Továbbá kérdés, hogy az atom- és szénenergia alternatívái mennyire lesznek elérhetők Németország számára.

2024. 02. 12. 20:15
Áram, villany, vezeték, magasfeszültség, illusztráció (Forrás: Facebook / Szijjártó Péter)
Áram, villany, vezeték, magasfeszültség, illusztráció (Forrás: Facebook / Szijjártó Péter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amúgy is emelkedő német áramárak további drasztikus növekedésével kell számolni az elkövetkező években is – prognosztizálta a Junge Freiheit című német lap.

Az eredeti elképzelések szerint a jövőben az atom- és szénenergiát felváltja a nap- és szélenergiából és a vezetékes földgázból nyert energia.

A külpolitikai tényezők – az uniós szankciók, az Északi Áramlat gázvezetéket ért támadások és Ukrajna azon bejelentése, hogy 2025 után nem továbbít orosz gázt Európába – lehetetlenné tette ennek az elképzelésnek a megvalósítását. 

Az alternatívát jelentő cseppfolyósított földgáz (LNG) importja pedig egyrészt drága, másrészt a behozatal sem biztosított.

Németországban van, aki ezt üdvözölte. A Junge Freiheit című napilap Mira Jäger Greenpeace-aktivistát idézte, aki szerint Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszternek követnie kell Biden példáját, és leállítani a terminálok működését és a cseppfolyósított földgáz fogadását a német partoknál. Az emberek pedig évek óta az utcán követelik a kormánytól az atomenergia további használatát.

További problémát okoz, hogy a szélenergia megfelelő mennyiségének biztosítása határidőre nem lehetséges, így a szénerőművek vállalt leállítása átmeneti hiányt idéz majd elő az áramellátásban.

A gáztüzelésű erőművek sem tudják a kiesést biztosítani és építésük és üzemeltetésük nem térülne meg. A német Szövetségi Hálózati Ügynökség jelentése szerint 2045-ig mintegy 300 milliárd euróra lesz szükség a hálózat bővítéséhez. Ez az összeg a tervekben folyamatosan nő az eredetileg publikát számokhoz képest, továbbá egyes tervezési folyamatok még el sem kezdődtek.

A drágulás eddig is érzékelhető volt, 2009-hez képest tíz év alatt mintegy duplájára nőtt az áram ára, a jelenlegi évben pedig elmarad a korábban beígért támogatás, így a német családok éves szinten mintegy 120–150 euróval szegényebbek lesznek, és ez csak az a veszteség, ami az áram árának növekedéséből következik.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.