Alkotmányos puccsra készül Brüsszel?

– Ez nem az európai uniós szerződések reformja, hanem alkotmányos államcsíny, a nemzetállamok szuverenitásának felszámolására tett kísérlet – figyelmeztetett Jacek Saryusz-Wolski, a jobboldali Jog és Igazságosság párt európai parlamenti képviselője.

Forrás: V4NA2024. 02. 22. 17:33
VON DER LEYEN, Ursula
Berlin, 2024. február 19. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CDU végrehajtó bizottságának berlini ülése utáni sajtóértekezleten 2024. február 19-én. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli intézményekben már régóta folyik a vita a szerződések módosításáról, és maga a munka is gyorsan halad, de az európaiak nem mindig vannak tisztában a közelgő változásokkal, mivel a külföldi média gyakran hallgat a témáról. Egyes európai parlamenti képviselők és konzervatív körök azonban leleplezik Brüsszel terveit, és riadót fújnak a veszélyek miatt. Többek között erről szólt az a panelbeszélgetés, amelyet a napokban tartottak Brüsszelben, ahol a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselői is részt vettek, és amelyre a V4NA nemzetközi hírügynökség hívta fel a figyelmet.

 

A politikusok felvetették az uniós szerződések módosításának kérdését, amely többek között az uniós hatalom központosításához vezetne. A szándékok szerint Brüsszel átveszi az irányítást olyan területek felett, amelyeket korábban a tagállamok kezeltek. Ezek közé tartozik az oktatás, az egészségügy, a védelem, a külpolitika, a határok, az uniós tagállamok belpolitikája, a vétójog és az euróvaluta kérdései. A tagállamokat tehát az a veszély fenyegeti, hogy elveszítik szuverenitásukat egy európai szuperállam kiépítése érdekében.

Az európai alkotmányos rendszerben meglévő jogi korlátok fokozatos lebontása az egész struktúra magja, az európai uniós integráció eredendően centralizáló folyamatának egyik jellemzője – jelentette ki Ryszard Legutko lengyel európai parlamenti képviselő. – Ez nem az uniós szerződések reformja, hanem alkotmányos államcsíny, a nemzetállamok szuverenitásának eltörlésére tett kísérlet – válaszolt Saryusz-Wolski.

A politikai színjátékkal és manipulációval indokolt további központosítás helyett új uniós szerződést kell létrehozni, hogy helyreállítsuk a szubszidiaritást és a demokráciát Európában

– mondta Gerolf Annemans belga politikus a témában. A brüsszeli vita szervezői szerint az uniós szerződések módosítása azt jelentette, hogy „még több hatalmat adunk Brüsszelnek, és tovább csorbítjuk a tagállamok szuverenitását az egyre inkább föderalista jövő felé tartó könyörtelen menetelésben”.

Tavaly év végén az Európai Parlament egy sor reformjavaslatot terjesztett elő, amelyek tökéletesen felvázolták az EU fősodrának hosszú távú szándékait, miközben a nyilvánosságot szándékosan homályban tartották.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.