Komoly tétje van a magyarok szempontjából is az amerikai elnökválasztásnak

Az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódó rendezvénysorozat első előadása zajlott ma az Alapjogokért Központ szervezésében. Magyarország példa az Egyesült Államok számára. Donald Trumpot, akit a Biden-adminisztráció jogi úton is távol kíván tartani az elnökválasztástól, hiba lenne leírni – mondják a szakértők.

2024. 02. 07. 21:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban zajló választás jelentősen befolyásolja a magyar politikai életet is, erről beszélt Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ operatív igazgatója.

Trump kormányzata alatt Magyarország szövetségesi pozícióban volt az USA számára, míg a jelenlegi adminisztrációról ez nem mondható el 

– tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az elnökjelöltet sokszor és sokan leírták már, de ez óriási hiba.

Forrás: Alapjogokért Központ

Törcsi Péter kiemelte azt is, hogy az elmúlt években Magyarország és a magyar konzervatívok sok új barátra tettek szert a tengerentúlon, akik szintén osztják a zsidó-keresztény értékrenden alapuló gondolkodást. 

A pódiumbeszélgetésen – amelyen részt vett Bryan Leib, az Alapjogokért Központ vezető kutatója, Ugrósdy Márton, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Politikai Igazgatói Irodáját vezető helyettes államtitkár, Ernyei Magor, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója és Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője – elhangzott, hogy Magyarország példa az USA számára.

Bryan Leib emlékeztetett arra, hogy sok amerikai konzervatívnak elege van abból, ami Amerikában történik, és sokan tekintenek példaként Magyarországra. Szerinte ez egyben azt is üzeni mindkét félnek, hogy nincsenek egyedül. Az idei választások tétje az amerikai demokrácia jövője, hiszen a demokrata kormányzat jogi úton próbálja meg félreállítani fő kihívóját.

Fotó: Alapjogokért Központ

A megszólalók egyetértettek abban, hogy a Biden-adminisztráció mindent megtesz azért, hogy Donald Trumpot kiszorítsa az elnökségért folyó küzdelemből, és ehhez az igazságszolgáltatást sem fél felhasználni, de más csalást is elkövetnek, hogy a republikánusokat ellehetetlenítsék. Ezt az Egyesült Államokban is felháborítónak tartják.

Ugrósdy Márton szerint a 2024-es választás azért is fontos, mert jelen tudásunk szerint a legutóbbi küzdelem visszavágója várható.

Az elit buborékban él, és az ő szemszögükből nézve rendben mennek a dolgok az Egyesült Államokban, de a valóság és az amerikaiak személyes benyomásai ezzel ellentétesek

– jelentette ki. 

 

Az előválasztások további menetét, Trump lehetséges párton belüli kihívója, Nikki Haley esélyeit is számba vették a szakértők és megállapították, hogy a republikánusok jelöltje jó eséllyel Donald Trump lesz. Kérdésként merült fel azonban, hogy Joe Biden marad-e a demokraták jelöltje. Ernyei Magor ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokraták bajban vannak, hiszen a hivatalban lévő Joe Biden elnök kifejezetten rosszul teljesít, de nem látszik igazán jó alternatíva vele szemben a párton belül.

Borítókép: Az Alapjogokért Központ „Mi nyerünk, ők veszítenek – Amerika választ” címmel indított eseménysorozatának első pódiumbeszélgetésén Bryan Leib, az Alapjogokért Központ vezető kutatója, Ugrósdy Márton, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Politikai Igazgatói Irodáját vezető helyettes államtitkár, Ernyei Magor, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója és Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője (Forrás: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.