Minden tekintetben sorsdöntő lesz az amerikai elnökválasztás

Az Alapjogokért Központ We win, They lose – Amerika választ című rendezvénysorozatának előadásán Mike Gonzalez, az amerikai Heritage Foundation vezető kutatója számolt be az amerikai elnökválasztás esélyeiről. Nemzeti érdekekről szóló külpolitikát vár a Fehér Házban az elnökválasztás után.

2024. 02. 29. 21:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy olyan fontos esemény lesz novemberben a nyugati világ vezető hatalmában, amely kihatással lesz mind az amerikai–magyar kapcsolatokra, mind a teljes transzatlanti kapcsolatrendszerre –jelentette ki köszöntőjében Ernyei Magor, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója. 

Ezért is nagyon fontos, hogy megértsük azt, hogy mi zajlik éppen a legfontosabb szövetségesünknél

– tette hozzá, majd felidézte:

„Az elmúlt napokban az Alapjogokért Központ delegációja az Egyesült Államokban járt, és számos barátunkkal találkoztunk. Részt vettünk a CPAC konferencián, találkoztunk különböző tudásközponti vezetőkkel, közösen szerveztünk eseményt, például a Heritage Alapítvánnyal megalapítva egy genderideológia-ellenes nemzetközi koalíciót, illetve találkoztunk vezető amerikai politikusokkal”

– számolt be az igazgató.

Tapasztalatait összefoglalva kijelentette, hogy 

republikánus barátaink értenek minket, és sikerült egy olyan szoros kapcsolatot kialakítani magyar és amerikai konzervatívok között, amelyekre építhetünk majd egy republikánus adminisztráció esetén is.

Mike Gonzalez, az amerikai Heritage Foundation vezető kutatója az ezt követő beszélgetés során kifejtette, hogy nem tudja megmondani, hogy novemberben mi fog történni, de ha ma tartanák a választásokat, valószínűleg Donald Trumpnak hívnák az Egyesült Államok következő elnökét. 

Hat ingadozó állam van, ami el fogja dönteni a választás sorsát, jelen pillanatban a közvélemény-kutatások szerint ezekben az államokban Trump vezet, ám egyes államokban a hibaszázalékon belüli aránnyal. 

A demokrata elnökjelölt személyére vonatkozó kérdésre a kutató kijelentette, hogy valószínűleg Biden–Trump-párharcot látunk novemberben. Joe Bidennel, a jelenlegi elnökkel kapcsolatban kifejtette, hogy egy közvélemény-kutatás alapján a lakosság 86 százaléka nem őt szeretné látni az elnöki székben.

Michigan mint ingadozó állam kapcsán a kutató elmondta, hogy Donald Trump népszerű az ottani munkásság körében. 

Kifejtette, hogy a legfelsőbb bíróság döntése nagyon fontos lesz azzal kapcsolatban, hogy az államban Trump szerepel-e a szavazólapon, mert ez a döntés akár dominóhatást indíthat el más államokban is és precedenst teremthet. 

Az amerikai külkapcsolatokra kitérve a kutató reményét fejezte ki, hogy

egy olyan külpolitikai környezet, egy olyan külpolitikai csapat fog megjelenni a Fehér Házban, amely az amerikai nemzeti érdekekről fog beszélni, nem pedig a genderelméletről.

Mike Gonzalez lapunk kérdésre, hogy milyen hatással lesz Európára, ha Donald Trump, a korábbi elnök győz a választásokon, kifejtette, hogy ismét egy olyan időszak van, amikor össze tudjuk hasonlítani a két jelölt elnöki időszakát. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Donald Trump regnálása alatt Vlagyimir Putyin nem támadott meg senkit és az Egyesült Államok nem rúgott fel Izraellel kötött megállapodásokat. Az európai emberek szeretik a stabilitást – fűzte hozzá. 

Borítókép: Szikra Levente, az Alapjogokért Központ Központ vezető elemzője beszélgetett Mike Gonzalez-zel, az amerikai Heritage Foundation vezető kutatójával (Forrás: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.