Rendszerszintű a bűnözés, amely mindenhova beszivárog

Megdöbbentő adatokat mutatott be a svéd rendőrség a bandabűnözésről. Rendszerszinítű bűnözésről beszélt a svéd igazságügyi miniszter.

2024. 02. 24. 15:36
Flashing,Blue,Lights,On,A,Police,Car,On,Duty,,Part, rendőrség, villogó, autó, illusztráció
2205590955 Fotó: Maren Winter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Olyan rendszerszintű bűnözésről beszélünk, amely nagyfokú erőszakos tőkével rendelkezik, amely elhallgattatja a tanúkat, fenyegeti a szociális munkásokat, beszivárog a hatóságokba és a politikai pártokba, kábítószerrel kereskedik, valamint becsapja az időseket és a jóléti rendszerünket” – fogalmazott Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter a napokban a svédországi bandabűnözés kapcsán.

A rendőrség adatai szerint Svédországban 62 000 ember tevékenykedik bűnszövetkezetekben vagy állhat kapcsolatban ilyenekkel. Közülük 14 000 aktív bandabűnöző, 2000 pedig „stratégiai szereplőnek”, azaz vezetőnek számít.

A bűnbandák tagjai között több mint ötezer kiskorú is van

számolt be róla a Sveriges Radio svéd közszolgálati rádió. 

88 százalékuk svéd állampolgár, közülük nyolc százalék külföldi állampolgársággal is rendelkezik, tizenegy százalékuk pedig csak külföldi állampolgársággal rendelkezik.

„Azt látjuk, hogy a bűnszövetkezetek nagyon kiterjedtek, ami megerősíti azt a képet, hogy ez egy széles körben elterjedt és nagyon komoly társadalmi probléma. De hinnünk kell abban, hogy meg lehet fordítani a tendenciát, és a többi hatósággal együtt keményen dolgozunk ezen” – fogalmazott Petra Lundh országos rendőrfőkapitány a Samnytt svéd hírportál beszámolója szerint.

Lundh hangsúlyozza, hogy 

a szervezett bűnözés nagy részét jelenleg más országokból irányítják.

A svéd miniszterelnök városában is elszabadult az erőszakhullám

Ahogy arról lapunk nemrég beszámolt, idén eddig húsz alkalommal robbantottak bevándorló-hátterű bűnbandák Svédország-szerte, köztük a miniszterelnök városában, Strängnäsben is. Strängnäs a svéd fővárostól kilencven kilométerre nyugatra fekvő csendes kisváros, az elmúlt hónapokban azonban a bandabűnözés miatt szerzett hírnevet. 

A rendőrség rajtaütött egy műhelyen, ahol hatalmas mennyiségű, mintegy száz kilogramm kábítószert foglaltak le, melynek piaci értéke 32 millió korona, azaz 1,1 milliárd forint. 

Az eset mindössze két kilométerre történt Ulf Kristersson miniszterelnök házától. A fogásról hamar kiderült, hogy a leghírhedtebb bandához, a Foxtrotthoz köthető. 

A napokban pedig hatalmas robbanás rázta meg a városkát, a köztévé beszámolója szerint a Foxtrotthoz köthető konfliktus miatt. 

A detonáció következtében húsz házat kellett kiüríteni. 

A Foxtrott már egy ideje komoly bandaháborúban áll konkurens csoportokkal, tavaly minden korábbinál durvább erőszakhullám söpört emiatt végig elsősorban Stockholmban és környékén. A szervezett bűnözői csoportot a Kurd Róka néven ismert Rawa Majid vezeti, akit egyes források szerint tavaly Iránban fogtak el, ugyanakkor az SVT közmédium által bemutatott riportban Majid hangja hallható, aki közli, Strängnäs az ő területe, senki nem nyúlhat hozzá, ellenkező esetben „tűzijáték” lesz. 

Bár Kristersson már a tavalyelőtti kampányában is a bevándorló-hátterű bandák megfékezését ígérte, melyet hatalomra kerülésekor kormányának fontos teendői közé emelt, most bevallotta, immár a bőrén érzi ennek égető közelségét. 

Amikor ilyen közel kerül, akkor igazán észrevehetővé válik. Most én is megtapasztaltam ezt, és ez élő emlékeztető is számomra

– mondta a miniszterelnök.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.