Romániában a tüntetések beszüntetéséről állapodtak meg

A felek eldöntötték, hogy tárcaközi bizottságot hoznak létre, amelynek feladata megtalálni a legjobb intézkedéseket a követelések rendezésére.

Forrás: MTI2024. 02. 02. 22:04
Manifestation de routiers et d'agriculteurs roumains
A Romanian farmer gives a thumb up during a demonstration to voice string of grievances, from high tax rates to slow compensation payouts, in Timisoara city center, Romania on January 19, 2024. Romanian truck drivers and farmers complain over high insurance, tax rates and long waiting times at the borders and slowed traffic around several cities, including the capital Bucharest. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken újabb tárgyalási fordulóra hívta a Bukarest határában, Afumatinál több mint három hete demonstráló gazdák és fuvarozók küldöttségét, a találkozó végén pedig a kormány sajtóirodája bejelentette: megállapodtak a tiltakozó megmozdulások azonnali beszüntetéséről.

Az Agerpres hírügynökség által idézett megállapodás szerint 

A felek eldöntötték, hogy tárcaközi bizottságot hoznak létre, amelynek feladata megtalálni a legjobb intézkedéseket a követelések rendezésére. A testületben részt vesznek az egyes szaktárcák által kijelölt államtitkárok, valamint a gazdák és fuvarozók képviselői is. A tüntetők által felvetett, egyetlen ágazatot érintő kérdésekben az illetékes minisztérium közvetlenül tárgyal a szociális partnerekkel.

A megállapodást aláírta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a miniszterelnöki iroda vezetője, Mihai Ghigiu is. A tárcaközi bizottság létrehozásáról szóló kormányfői döntés hétfőn jelenik meg a hivatalos közlönyben. 

A megállapodás alapján a gazdák és fuvarozók beszüntetik a tiltakozó megmozdulásokat mind a fővárosban, mind az ország többi részén

 − olvasható a kormányközleményben.

A Realitatea hírtelevízió beszámolója szerint a Bukarest körgyűrűje mellett, Afumati községben tüntető gazdák megerősítették, hogy a kormányfővel folytatott megbeszélésen elhangzott ígéretekre alapozva felhagynak a tiltakozásokkal. Danut Andrus, a tüntetők szószólója azonban hozzátette, hogy a demonstrációk végleges beszüntetésének feltétele az ígéretek teljesítése, ellenkező esetben a gazdák és fuvarozók ismét utcára vonulnak.

Borítókép: A román gazdák tüntettek Bukarestben (Fotó: Attila Kisbenedek / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.