A külképviseleteken is nagy az érdeklődés az orosz elnökválasztáson

A magyarországi orosz nagykövet vasárnap délelőtt vett részt az elnökválasztáson. A részvételi arány már meghaladta a 65 százalékot országos szinten. A prágai szavazók egyébként az exit poll felmérések szerint nem Putyint támogatják.

2024. 03. 17. 12:03
A szavazók sorban állnak az orosz nagykövetség előtt, miközben arra várnak, hogy szavazzanak az orosz elnökválasztáson Hágában, 2024. március 17-én. (Fotó: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP) / Hollandia ) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárónapjához érkezett az orosz elnökválasztás. Még vasárnap adhatják le a voksukat az orosz állampolgárok. A szavazóhelyek mindenhol, mindegyik időzónában helyi idő szerint 20 órakor zárnak.

Önkéntesek szavazóhelyiségekben Oroszországban (Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)
Önkéntesek szavazóhelyiségekben Oroszországban (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

De nemcsak Oroszországban lehet szavazni, hanem a külképviseleteken is, ahol a beszámolók szerint hosszú sorokban is várakoznak az emberek, hogy részt vegyenek a választáson. Budapesten is leadhatják az oroszok a szavazatukat.

Az elnökválasztáson részt vett Oroszország magyarországi nagykövete, Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov is. 

A világ több pontján is leadhatják szavazatukat az oroszok, így Türkmenisztánban is.

Szíriában is élhetnek az emberek a szavazati jogukkal.

Szöulban óriási sorokban álltak az emberek az utcán, hogy szavazni tudjanak.

Ugyanez a helyzet Bangkokban is. Németországban is várják a szavazni akarókat.

Az X közösségi oldalon pedig arról írnak, hogy több mint 1500-an próbáltak szavazni Prágában tegnap, akiknek a fele tudta leadni a voksát a Vesna mozgalom szerint. A prágai választás előzetes, exit poll eredményei szerint messze nem Vlagyimir Putyin orosz elnökre szavaztak a legtöbben. Vlagyiszlav Davankov kapta a legnagyobb támogatást.

Mint arról a Magyar Nemzet már korábban is beszámolt, Oroszországban négy jelölt verseng az elnöki posztért: Leonyid Szluckij, Nyikolaj Haritonov, Vlagyiszlav Davankov és Vlagyimir Putyin.

A Ria Novoszty orosz hírügynökség adatai szerint moszkvai idő szerint 12.52-kor az országban összességében már meghaladta a 65 százalékot a részvételi arány.

Borítókép: A választópolgárok sorban állnak Hágában az orosz nagykövetség előtt, miközben arra várnak, hogy szavazzanak 2024. március 17-én (Fotó: ANP/AFP/Robin van Lonkhuijsen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.