Diplomáciai válságot okozott Olaf Scholz

Elmélyülhet a német–brit–francia diplomáciai csörte, miután Olaf Scholz német kancellár olyan állításokkal támadt rá a franciákra és a britekre, amelyeket utóbbi kettő nem hagyhatott szó nélkül. Felhívták a figyelmet arra, hogy Olaf Scholz nagyon veszélyes dolgokat mondott.

Forrás: V4NA2024. 03. 01. 20:19
SCHOLZ, Olaf; ZELENSZKIJ, Volodimir
Berlin, 2024. február 16. Olaf Scholz német kancellár (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellárnak az a célzása, hogy brit és francia személyzet működtet Ukrajnának adományozott cirkálórakétákat, téves, felelőtlen és a szövetségesek arculcsapása – jelentette ki csütörtökön Alicia Kearns, a brit parlament külügyi bizottságának elnöke, amelyre a V4NA nemzetközi hírügynökség hívta fel a figyelmet.

 

Olaf Scholz a hét elején Berlinben újságíróknak nyilatkozva azzal indokolta, hogy továbbra is elutasítja a német Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakéták Ukrajnának való küldését, hogy azok programozásához szükség lehet az Ukrajnában lévő német csapatokra. Ez Németországot az orosz–ukrán háború aktív résztvevőjévé tenné.

Ez egy nagyon messzire ható fegyver. És amit a britek és a franciák a célellenőrzés és annak támogatása terén tesznek, azt Németországban nem lehet megtenni

– mondta Scholz a Taurusról, amelyeket nem hajlandó az orosz–ukrán háború frontjára szállíttatni. 

A Taurus rakéták erős robbanófejjel rendelkeznek, amelyek képesek megerősített célpontokat vagy infrastruktúrát, például hidakat megsemmisíteni, és mélyen az ellenséges vonalak mögé hatolni, amit Kijev kétségbeesetten kér. Tavaly az Egyesült Királyság kormánya megerősítette, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat küldött Ukrajnának, majd nem sokkal később Franciaország követte.

A megjegyzésekre reagálva az Egyesült Királyság volt védelmi minisztere, Ben Wallace, aki a Storm Shadow-kat küldte, azt mondta, hogy Scholz „rossz ember, rossz időben, rossz munkakörben”.

Míg Londonban dühösek voltak, Párizsban nyugodtabban fogadták Scholz megjegyzéseit, annak ellenére, hogy Franciaország és Németország között szélesebb körű súrlódások alakultak ki Ukrajna felfegyverzése miatt – írja a Politico. A kormánynak nem volt hivatalos kommentárja, de Benjamin Haddad, Emmanuel Macron elnök Reneszánsz pártjának parlamenti képviselője a közösségi oldalán arról írt egy bejegyzést, hogy a kancellár megjegyzései diplomáciai válságot okoztak Londonnal. 

Berlin nagyon elszigetelődött

 – tette hozzá. 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án  (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.