A CIA vezetője szerint Ukrajna idén elveszítheti a háborút

Bill Burns, a CIA igazgatója csütörtökön azt mondta, hogy Ukrajna 2024 végére elveszítheti a háborút, ha az USA nem nyújt több támogatást, és ezzel az eddigi legkonkrétabb megjegyzéseket tette a lehetséges vereségről.

Forrás: The Hill2024. 04. 19. 11:35
William Burns, a CIA igazgatója tanúskodik a szenátus titkosszolgálati bizottságának ülésén az „évi világméretű fenyegetésértékelésről” a Hart szenátus irodaépületében, a Capitol Hillen Washingtonban, 2024. március 11-én. Fotó: Mandel NGAN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai segítséggel az ukránok képesek arra, hogy 2024-ben helyt álljanak, és megcáfolják Putyint, miszerint az idő az ő oldalán áll

– mondta Burns csütörtökön, írta a The Hill. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség vezetője szerint nemcsak Ukrajna, hanem tágabb értelemben véve Európa és az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni szövetségeseinek biztonsága is óriási veszélyben forog.

William Burns, a CIA igazgatója tanúskodik a szenátus titkosszolgálati bizottságának ülésén. (Fotó: AFP/SAUL LOEB)
William Burns, a CIA igazgatója tanúskodik a szenátus titkosszolgálati bizottságának ülésén (Fotó: AFP/Saul Loeb)

Kiegészítő támogatás nélkül nagyon is reális a veszélye annak, hogy az ukránok 2024 végére veszíthetnek a csatatéren. Vagy legalábbis olyan helyzetbe hozzák Putyint, hogy lényegében ő diktálhatja a politikai rendezés feltételeit

–figyelmeztetett Burns.

A hírszerzés mellett a Biden-kormányzat más tisztségviselői is figyelmeztettek arra, hogy Ukrajna további amerikai segítség nélkül komor jövő elé néz, de egyelőre nem határoztak meg konkrét időhatárt egy esetleges ukrán vereségre.

Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok arra összpontosít, hogy Ukrajna megkapja a szükséges segítséget.

„Az ukránok már bebizonyították bátorságukat. Nincs okunk azt hinni, hogy ez megváltozik. De azt is megértjük, hogy milyen szörnyű helyzetben vannak most.”

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb nyomás nehezedett a kongresszusra, hogy további finanszírozást fogadjon el Ukrajnának. A törvényhozók közötti éles nézeteltérések viszont akadályozzák a segélyek elfogadását.

Mike Johnson, a képviselőház amerikai elnöke felszólal egy sajtótájékoztatón a washingtoni Capitoliumban 2024. április 16-án. (Fotó: AFP/Julia Nikhinson)
Mike Johnson, a képviselőház elnöke felszólal egy sajtótájékoztatón a washingtoni Capitoliumban 2024. április 16-án (Fotó: AFP/Julia Nikhinson)

Mike Johnson házelnök a héten egy sor külföldi segélyekről szóló törvényjavaslatot mutatott be, amelyek Ukrajna, Izrael, és az indo-csendes-óceáni szövetségesek finanszírozását tartalmaznák.

Johnson elutasította a szenátus 95 milliárd dolláros külföldi segélytervezetét, amely mintegy hatvanmilliárd dolláros támogatást nyújtott volna Ukrajnának. Több republikánus is bírálta az Ukrajnának nyújtott további segélyeket, azzal érvelve, hogy az amerikai támogatásokat belpolitikai ügyekre kellene fordítani, az ország déli határát sújtó menekültválságra célozva.

A kongresszus 2022 vége óta nem fogadott el Ukrajnának segélycsomagot, így Kijev forrásai kiapadóban vannak és veszélyes helyzetbe került a háborúban kulcsfontosságú légvédelem és tüzérség kimerülésével.

Az Institute for the Study of War szintén úgy értékelt, hogy Oroszország a késedelmes amerikai segítség miatt egyre inkább kezdeményezőbbé válik a harctéren, és azt jósolta, hogy további segítség nélkül az ukránok idén és 2025-ben jelentős területeket veszíthetnek. Burns csütörtökön azt mondta, az, hogy a kongresszus miként dönt, meghatározó üzenet lesz az Egyesült Államok ellenfeleinek és szövetségeseinek.

„Tehát a képviselőház felelőssége most óriási.”

 

Borítókép: William Burns, a CIA igazgatója tanúskodik a szenátus titkosszolgálati bizottságának ülésén az évi világméretű fenyegetésértékelésről a Hart szenátus irodaépületében, a Capitol Hillen Washingtonban, 2024. március 11-én (Fotó: AFP/Mandel Ngan)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.