Antiszemita hangulat uralkodik Olaszországban + videók

Palesztinpárti tüntetők Giorgia Meloni választási plakátjait is felgyújtották.

2024. 04. 26. 18:26
Palesztin zászlókat lengetõ tüntetők tiltakoznak a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin terrorszervezet elleni háború ellen Nápolyban 2024. március 15-én. Fotó: Cesare Abbate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 25-én, a felszabadulás nemzeti ünnepnapján is zavargások voltak Itáliában: több olasz nagyvárosban palesztinpárti tüntetők zavarták meg a megemlékezéseket, gyilkosnak nevezték a kormány tagjait, Bolognában pedig az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni választási plakátjait gyújtották fel.

Az olasz sajtó arról számol be, hogy aggasztóan növekszik a zsidók elleni gyűlölet Itáliában. A közel-keleti krízis kirobbanása óta minden hétvégét és jeles ünnepnapot kihasználtak az Izrael-ellenes tüntetők, hogy Palesztina szabadságát követeljék. Múlt héten a La Sapienza római egyetemen voltak Izrael-ellenes erőszakos megmozdulások, a baloldali diákegylet több tagja is éhségsztrájkot hirdetett.

Azt követelték az egyetem vezetőségétől, hogy függessze fel az izraeli felsőoktatási intézményekkel korábban elkezdett együttműködéseket.

A felszabadulás ünnepére megerősített rendőrségi jelenléttel készültek, különösen a megemlékezések helyszínein. A hatóságok aggályai azonban igazolódtak, több olasz nagyvárosban is zavargások alakultak ki.

A második világháború lezárására és a fasizmus végére emlékeztek több olasz nagyvárosban, bevándorlók és palesztinpárti tüntetők azonban megzavarták a megemlékezéseket, székekkel, üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendfenntartó erők munkatársait.

Milánóban a Dóm téren másodgenerációs bevándorlók egy csoportja próbálta megtámadni a zsidó közösség tagjait.

A sajtó beszámolójából az is kiderül, hogy késekkel felszerelkezve mentek a fiatal rendbontók a megemlékezés színhelyére, ahol át akarták törni a rendőrségi kordont. Az arab bevándorlók Palesztina szabadságát követelték és a Hamász terrorszervezetet éltették, a megemlékezés résztvevőit, valamint a kormány tagjait gyilkosoknak nevezték. A hatóságok tíz rendbontót tartóztattak le, egy személy súlyosan megsérült.

Bolognában is elszabadultak az indulatok: Giorgia Meloni miniszterelnök választási plakátjait rongálták meg és gyújtották fel antifasiszta tüntetők. Rómában szintén feszültség alakult ki a megemlékezésen, ott a zsidó közösség koszorúzását zavarták meg palesztinpárti tüntetők. A rendőrség végül könnygázzal oszlatta a demonstrálókat, de komoly erőfeszítésekbe került a két tábor egymástól való távoltartása. A rendbontók petárdákat és élelmiszereket dobáltak, a két tábor tagjai kölcsönösen szidták egymást. A sajtó arról is beszámol, hogy a demonstrálók a hatóságokat rágalmazó szlogeneket skandáltak és leköpdösték a rendőrség munkatársait.

Borítókép: Palesztin zászlókat lengető tüntetők tiltakoznak a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin terrorszervezet elleni háború miatt Nápolyban 2024. március 15-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.