Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea + videó

A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta a tengerbe zuhant.

2024. 04. 02. 7:26
Egy férfi ül a televízió képernyője előtt, amelyen egy észak-koreai rakétakísérletről készült felvételt sugároznak 2024. április 2-án. (Fotó: Jung Yeon-je / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea kedden egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a tengerbe a keleti partjainál – közölte a dél-koreai hadsereg. Az akciót azonnal elítélte a japán miniszterelnök.

Egy nő elmegy a televízió képernyője mellett, amelyen egy észak-koreai rakétakísérlet felvételei láthatók egy szöuli vasútállomáson 2024. április 2-án. Észak-Korea április 2-án közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki – közölte a szöuli hadsereg. (Fotó: Jung Yeon-je / AFP)
Egy észak-koreai rakétakísérlet felvételeit mutatják egy szöuli vasútállomás tévéképernyőjén 2024. április 2-án. Észak-Korea április 2-án közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki – közölte a szöuli hadsereg. (Fotó: Jung Yeon-je/AFP)

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint dél-koreai források bejelentették, hogy valóban észlelték egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövését Észak-Korea fővárosa, Phenjan területéről kedden reggel, valamivel 7 óra előtt. Tokió megerősítette a kilövést, a parti őrség pedig arra kérte a hajókat, hogy legyenek éberek, és jelentsenek minden leesett tárgyat anélkül, hogy megközelítenék azokat.

Dél-Korea szerint a rakéta körülbelül 600 km-t repült, mielőtt a tengerbe esett, míg a japán védelmi minisztérium becslései szerint 650 km-es távolságot tett meg. A szöuli források azt nem határozták meg, hogy a rakéta pontosan milyen típusú volt, de Észak-Korea egy új, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétát tesztel.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Ukrajna tisztviselői korábban azzal vádolták Észak-Koreát, hogy fegyvereket, például rakétákat szállít Oroszországnak, hogy azokat az ukrajnai háborúban használják fel. Phenjan és Moszkva tagadta a vádakat – mutat rá a Reuters cikke. Szöul egyébként Washington egyik legfontosabb regionális szövetségese, és az Egyesült Államoknak körülbelül 27 ezer katonája állomásozik Dél-Koreában.

Borítókép: Egy férfi ül a televízió képernyője előtt, amelyen egy észak-koreai rakétakísérletről készült felvételt sugároznak 2024. április 2-án (Fotó: Jung Yeon-je/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.