Hszi Csin-ping: Kínának és az Egyesült Államoknak partnernek kell lennie

Hszi Csin-ping hivatalában Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadta.

Forrás: MTI2024. 04. 26. 15:31
HSZI Csin-ping; BLINKEN, Antony
Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2024. április 26-án. Fotó: Mark Schiefelbein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínának és az Egyesült Államoknak nem riválisnak, hanem partnernek kell lennie – szögezte le Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Pekingben Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén. Mint mondta: a nemzetközi közösség közös vágya a kétoldalú párbeszéd megerősítése – közölte a kínai külügyminisztérium.

A kínai vezető hangsúlyozta továbbá, hogy a két országnak közös nevezőt kell keresnie, félre kell tenniük a nézeteltéréseiket ahelyett, hogy „ördögi versengésbe bocsátkoznának” – idézte Hszit a kínai külügyminisztérium. Hozzátette: a két országnak a szavakat tettekkel kellene honorálnia, ahelyett, hogy mondanának valamit, de az ellenkezőjét tennék.

Kína örömmel látja a magabiztos, nyitott, gazdag és virágzó Egyesült Államokat (…) és reméljük, hogy az Egyesült Államok is pozitívan tekint Kína fejlődésére. Ez alapvető kérdés, amellyel foglalkozni kell

– szögezte le a kínai elnök.

Hszi reményét fejezte ki, hogy Washington pozitívan tud tekinteni Peking fejlődésére annak érdekében, hogy a kétoldalú kapcsolatok valóban stabilizálódjanak, javuljanak és előrelépjenek. A péntekig tartó, háromnapos kínai látogatáson tartózkodó Blinken az után találkozott Hszivel, hogy több mint ötórás tárgyalást folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel; az amerikai diplomata kifejezte az amerikai oldal aggodalmait, és elmondta, hogy a két ország között aktív diplomáciára van szükség.

A kínai–amerikai kapcsolatban számos zavar támadt. A többi közt Kína fejlődéshez való legitim jogait elnyomják, és kihívásokkal nehezítik azért, hogy Peking az érdekei szerint cselekedhessen

– mondta Vang Blinkennek.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2024. április 26-án (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.