Cenzúrázták a Vox választási kampányát Barcelonában

A Santiago Abascal vezette jobboldali párt arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy egyre magasabb a nők ellen elkövetett bűncselekmények aránya a barcelonai tömegközlekedésben. A metrót üzemeltető cég viszont eltüntette a plakátokat.

2024. 05. 06. 16:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cenzúrázták a Vox választási plakátját Barcelonában. A Santiago Abascal vezette jobboldali párt arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a barcelonai tömegközlekedésben 45 százalékkal ugrott meg a nők ellen elkövetett bűncselekmények aránya. Az adatok – tájékoztatásuk szerint – nem légből kapottak, hanem a katalán kormány belügyminisztériumának statisztikájából emelték ki azokat. 

Végül azonban anélkül, hogy részletes magyarázatot adott volna, a barcelonai metrót üzemeltető cég eltüntette a plakátokat a megállókból. Mindössze annyit közöltek, hogy a vállalat nem fogadta el a párt által közvetített üzenetet, így nem ad engedélyt annak kihelyezésére a metró területén. 

A Vox közleményben reagált a cenzúrára, és hangsúlyozta: 

A valóság eltitkolása mellett, amely közvetlenül az utasok biztonságát támadja, a Voxot leginkább az aggasztja, hogy semmilyen intézkedést nem tettek a támadások eszkalációjának megfékezésére, amely távolról sem csökken.

Júlia Calvet Puig, Barcelona Vox-listájának jelöltje hozzátette: 

Még ha a többi párt hallgat is, mi nem maradunk csendben.

Ezt követően rámutatott azokra az intézkedésekre, amelyeket pártja javasol a nők elleni szexuális zaklatások megállítására nemcsak Barcelonában, hanem egész Spanyolországban. 

Ezek között szerepel, hogy külföldi elkövetők esetén az illetőt azonnal ki kell utasítani az országból, más esetekben pedig szigorítani kell a szankciókat annak érdekében, hogy Katalónia biztonságos lehessen a nőknek. 

A párt vezetője, Santiago Abascal eközben Léridában szólalt fel hétvégén, és ő maga is megerősítette, hogy bár próbálják elkendőzni az általuk közzétett információkat, azok ennek ellenére a valóságot tükrözik. A pártvezér beszédében élesen kritizálta Pedro Sánchez kormányfőt is, aki szerinte nem miniszterelnök akar lenni, hanem Néró, amolyan abszolút császár, egy autokrata, akinek nem lehet semmit sem mondani. Sánchez ötnapos gondolkodási idejét nyafogásnak minősítette, melyet azért kért az állampolgároktól másfél hete, hogy eldöntse, tovább folytatja-e miniszterelnöki munkáját azután, hogy felesége ellen korrupciógyanú miatt bírósági eljárás indult. 

Abascal kiemelte azt is, hogy 

bár sokan próbálják az ellenkezőjét állítani, a baloldali kormánykoalíció rengeteg pénzt, köztük uniós segélyek tömkelegét költi el az illegális migráció táplálására ahelyett, hogy megfékezné azt, és a támogatásokat inkább a rászoruló spanyol állampolgároknak adná. 

Katalóniában május 12-én rendezik meg az előre hozott parlamenti választásokat. Felmérések szerint a győzelemre a helyi szocialista (PSC) párt a legnagyobb esélyes, de jelöltjük, Salvador Illa, aki a koronavírus-járvány idején még Sánchez egészségügyi minisztere volt, nehezen tudja majd megszerezni az elnöki széket. Ennek az az oka, hogy a szeparatista Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) a második hely legfőbb várományosa, melynek vezetője, Carles Puigdemont közölte: nem hajlandó lepaktálni a szocialistákkal, legfeljebb csak akkor, ha ő maga irányíthatja ismét Katalóniát. 

Puigdemont 2017-ben menekült el Spanyolországból, miután alkotmányellenesen kikiáltotta a régió függetlenségét. Az idei választásokon azért indulhat, mert a Sánchez-kormánytól hamarosan amnesztiát kap. 

 

 Borítókép: A Vox választási plakátjai (Forrás: X/Júlia Calvet Puig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.