Rekordközeli számok a nyugat-afrikai migrációs útvonalakon

Óriási tömeg érkezik Európába.

2024. 04. 20. 13:41
-
Illegális migránsok Spanyolországban (Fotó: AFP/DESIREE MARTIN)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január és március között több mint 13 500 illegális bevándorlót regisztráltak az Atlanti-óceánon Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre történő átkeléskor, ami a legmagasabb szám, amelyet a Frontex az ilyen adatok gyűjtésének 2011-es kezdete óta regisztrált a három hónapos időszak alatt.

Az Európai Unió határellenőrzési ügynöksége szerint a spanyol tulajdonú szigetekre illegálisan érkezők többsége az afrikai Mali, Szenegál és Mauritánia nemzetekből érkezett – írja az EU által finanszírozott InfoMigrants weboldal.

 

Eközben a Törökországból Bulgáriába, Ciprusra és Görögországba vezető kelet-mediterrán útvonalon is megugrott az illegális átkelések száma: az év első három hónapjában 13 700, főként afgán, egyiptomi és szíriai migráns érkezését regisztrálták, ami azt jelenti, hogy az év eleje óta a keleti útvonalon volt a legnagyobb az embercsempészet.

Eközben a Földközi-tengeren még mindig magas a halálos áldozatok száma: az ENSZ migrációs ügynöksége, az IOM szerint az év első három hónapjában legalább 476 ember eltűnését jelentették. A halálesetek tényleges száma azonban valószínűleg jóval magasabb, mivel sok eltűnt migránsról nem tesznek bejelentést.

Az elmúlt hónapokban a mauritániai embercsempészetben részt vevő bűnözői csoportok gyorsan megragadták az országon áthaladó, a Kanári-szigeteken keresztül az Európai Unióba igyekvő szubszaharai migránsok megnövekedett kereslete által kínált lehetőségeket

– hívta fel a figyelmet a Frontex.

Borítókép: Illegális migránsok Spanyolországban (Fotó: AFP/Desiree Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.