Izrael szándékosan úgy válaszolt, hogy az ne okozzon további eszkalációt

Iránnak nincs terve azonnali megtorlásra, jelentették ki iráni tisztviselők a hajnali izraeli dróntámadás után. Lapunk kérdésére egy szakértő is valószínűtlennek tartja a két ország közötti ellentét további eszkalációját.

Forrás: BBC2024. 04. 19. 10:58
Daily life in Tehran after news of Israeli attacks on Iran
Emberek sétálnak Teherán utcáin, miközben folytatják mindennapi életüket az iráni Iszfahánban és Tabrizban, Teheránban, 2024. április 19-én hallott robbanások után. Fotó: Fatemeh Bahrami Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt, a múlt heti iráni csapásra válaszolva. Az AFP jelentése szerint az amerikai tisztviselők megerősítették, hogy Izrael katonai műveleteket hajtott végre Irán ellen. Az izraeli hadsereg nem kommentálta az eseményeket. 

Izrael szándékosan úgy válaszolt, hogy az kis eséllyel okozzon további eszkalációt, ezt Irán már jelezte is, mondta el lapunk kérdésére Szalai Máté, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója.

Szalai Máté. Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Az a tény, hogy egyrészt nincsenek emberi áldozatai a támadásnak, másrészt Izrael nem sértette meg más országok légterét a térségben is ezt mutatja

– tette hozzá.

Egy magas rangú iráni tisztviselő órákkal az iráni Iszfahán városát ért támadás után a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta: „Iránnak nincs terve azonnali megtorlásra Izrael ellen.”

Az április elsejei izraeli, majd az április 14-i iráni csapással láthatóan megváltoztak a hadviselés a szabályai a két ország között. A korábbi implicit és explicit normák, hogy mi fér bele ebbe a rivalizálásba, most megváltoztak

– mutatott rá Szalai Máté.

Amerikai tisztviselők azt mondták, a támadás Izraelből indult.

– Az incidens külföldi forrását nem erősítették meg. Nem kaptunk semmilyen külső támadást, és ez inkább beszivárgás volt, mint támadás – mondta egy névtelen iráni tisztviselő.

Azt gondolom, hogy Izrael szempontjából az volt a legfontosabb, hogy nem feszítette tovább ezeket a szabályokat. Tehát nem lépett olyat, amire még nem volt példa, például nem kezdett el Teheránban bombázni

 – hangsúlyozta Szalai Máté is.

Egy izraeli rakéta érte Iránt, közölték amerikai tisztviselők, írta a BBC. Robbanásokat lehetett hallani Iszfahán központja környékén pénteken kora reggel. Az iráni média szerint három drónt semmisítettek meg, miután az ország légvédelmi rendszereit aktiválták. Egy iszfaháni tábornok szerint nem jelentettek károkat.

Az a dróntámadás, ami történt, a korábbi szabályokba belefért, Izrael ezzel is jelezte Iránnak, hogy nem akarja tovább változtatni a két ország közötti ellenséges dinamikát, mondta a szakértő.

Iszfahán tartomány egy nagy légibázisnak, egy jelentős rakétagyártó komplexumnak és számos nukleáris létesítménynek ad otthont. A nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerint egyetlen nukleáris létesítmény sem sérült meg. Omán, a Közel-Kelet közvetítője elítélte az Irán elleni támadást. Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter-helyettes a feleket önmérsékletre szólította fel.

Számíthatunk arra, hogy közvetlenül Izrael és Irán között remélhetőleg nem lesz további közvetlen eszkaláció. De továbbra is ott van a Hamász és Libanonban a Hezbollah, amelyekkel Izrael szembenéz, és a velük folytatott harcban lehetnek olyan pillanatok, amikor Irán nagyobb akciót indíthat Izraellel szemben vagy fordítva

– hangsúlyozta.

Az áprilisi eszkalációs spirál azonban remélhetőleg megáll – tette hozzá a szakértő.

 

Borítókép: Emberek sétálnak Teherán utcáin, miközben folytatják mindennapi életüket az iráni Iszfahánban és Tabrizban, Teheránban, 2024. április 19-én hallott robbanások után (Fotó: Anadolu/AFP/Fatemeh Bahrami)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.