A tajvani demokrácia és szabadság fontosságát emelte ki beiktatási beszédében a sziget új elnöke

A tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangsúlyozta hétfői beiktatási beszédében a sziget új elnöke, a békét nevezve az egyetlen lehetséges útnak, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel.

Forrás: MTI2024. 05. 20. 8:24
A tajvani elnöki hivatal által 2024. május 20-án közzétett fotón a megválasztott tajvani elnök látható, amint Tajvan alapítójának portréja előtt esküt tesz az elnöki hivatal épületében tartott beiktatási ünnepségen. (Fotó: Tájékoztató / TAJVAN ELNÖKSÉGI HIVATAL / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laj Csing-tö leszögezte: Pekingnek és Tajpejnek közösen kell szavatolnia a régió stabilitását, „hogy biztosítsák a világot, nem kell tartania egy háborútól”.

Egyúttal tudatjuk mindenkivel: Tajvan nem bocsátkozik alkuba a demokráciájáról és a szabadságáról

 – szögezte le, hozzátéve, hogy Kínának tiszteletben kell tartania a tajvani nép akaratát.

A tajvani elnöki hivatal által 2024. május 20-án közzétett képen a megválasztott tajvani elnök látható, amint letette esküjét a tajpeji elnöki hivatal épületében tartott beiktatási ceremónia során. (Fotó: Tájékoztató / TAIWAN ELNÖKSÉGI HIVATAL / AFP)
A 2024. május 20-án közzétett képen a megválasztott tajvani elnök leteszi esküjét a tajpeji elnöki hivatal épületében tartott beiktatási ceremónián (Fotó: AFP/Tajvani elnöki hivatal)

Mint mondta, Tajvan és Kína nem egymás alárendeltjei.

Békére vágyunk, de nem lehetnek illúzióink

 – fogalmazott.
Peking egyelőre nem reagált a kínai kormány által korábban szeparatistának minősített új államfő beszédére.

Az elnök beiktatásán részt vett a Tajvant önálló államként elismerő 12 ország néhány vezetője, például Santiago Pena paraguayi elnök. Emellett több volt amerikai tisztségviselő képviseltette magát az eseményen, és delegáció érkezett a többi között Japánból, Németországból és Kanadából is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén gratulált az új államfőnek, leszögezve, hogy az Egyesült Államok kész együttműködni vele „a nem hivatalos kapcsolatok mélyítése, valamint a Tajvani-szoros békéje és stabilitása megőrzése érdekében”.

Bár formális diplomáciai kapcsolatot nem létesítettek egymással, az Egyesült Államok máig Tajvan legfontosabb támogatója és hadiipari beszállítója. Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, amely maga is komoly összegeket fordít védelmi fejlesztésekre.

A tajvani védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy az utóbbi 24 órában hat kínai légijármű lépte át a Tajvani-szoros középvonalát, amely eddig nem hivatalos határként szolgált.
Borítókép: A 2024. május 20-án közzétett képen a megválasztott tajvani elnök leteszi esküjét a tajpeji elnöki hivatal épületében tartott beiktatási ceremónián (Fotó: AFP/Tajvani elnöki hivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.