Következő mérkőzések
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Biden nem vesz részt az Ukrajnáról szóló békekonferencián

Joe Biden valószínűleg kihagyja a jövő hónapban tartandó Ukrajnáról szóló csúcstalálkozót, mert az ütközik egy kaliforniai kampányrendezvénnyel, amelyen George Clooney, Julia Roberts és más sztárok is részt vesznek az amerikai elnök mellett, írja belső információkra hivatkozva a Bloomberg.

Forrás: Bloomberg2024. 05. 24. 10:52
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondja beszédét a UNITED24 adománygyűjtő platform csúcstalálkozóján Kijevben 2024. május 23-án. Fotó: Genya SAVILOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc június 15–16-ra tűzte ki a békekonferenciát, melyen az olaszországi találkozójuk után a G7-országok több vezetője is részt kíván venni, de sem Joe Biden, sem alelnöke Kamala Harris nem tervezi, hogy ott lesz – közölték belső forrásokra hivatkozva névtelenül amerikai tisztviselők, írta meg a Bloomberg.

Joe Biden amerikai elnök 2024. május 21-én a Boston-Logan Nemzetközi Repülőtéren. (Fotó:AFP/Mandel NGAN)
Joe Biden amerikai elnök 2024. május 21-én a Boston-Logan Nemzetközi Repülőtéren (Fotó: AFP/Mandel NGAN)

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívták meg, és más nemzetek vezetői is azt tervezik, hogy kihagyják a találkozót.

Biden a tervek szerint a dél-olaszországi G7-csúcstalálkozó után repül Los Angelesbe a június 15-i adománygyűjtésre. Ott a hollywoodi színészek mellett Barack Obama volt elnök és az amerikai sztárműsorvezető, Jimmy Kimmel is csatlakozik hozzá. A döntés aláhúzza, hogy Biden még inkább kampányüzemmódba kapcsol. A novemberi választások előtt megpróbálja ledolgozni Donald Trump korábbi elnök közvélemény-kutatási előnyét a kulcsfontosságú ingadozó államokban. 

Biden döntése egy szélesebb körű pesszimizmust is tükröz a konferenciával kapcsolatban, mutatott rá a Bloomberg. A békekonferencia ötlete Volodimir Zelenszkij januári svájci látogatásán fogalmazódott meg.

Az Egyesült Államok nélkül mintegy 70 ország vesz részt valamilyen szinten a csúcstalálkozón, köztük Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár, és valószínűleg ott lesz Kisida Fumio japán miniszterelnök is.

Kína távolmaradása azonban valószínűleg csalódást fog okozni Zelenszkijnek. Pekinget a Moszkvával való szoros kapcsolata miatt régóta kulcsfontosságúnak tekintik a folyamat szempontjából, de eddig a csúcstalálkozót megelőző legtöbb találkozót kihagyta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök vesz részt az Oroszország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulója alkalmából rendezett koncerten (Fotó: AFP/Alexander Ryumin)

Kína és az úgynevezett globális dél számos más országa szorgalmazta, hogy Oroszország is vegyen részt a békefolyamatban. Ukrajna és szövetségesei azonban nem kívánnak együttműködni Moszkvával mindaddig, amíg nem születik széles körű megállapodás a jövőbeli békerendezést meghatározó elvekről. A svájci csúcstalálkozót eredetileg ennek a célnak az első lépéseként tervezték.

A konferenciát szervező diplomaták a részvétel kiszélesítésére törekedve szűk körű célokra, például a nukleáris biztonságra és a fogolycserére összpontosítottak. Ezek a pontok alulmúlják Ukrajna béketervét, amely az orosz csapatok kivonását és jövőbeli biztonsági garanciákat követeli.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet külügyminiszteri találkozója Asztanában, Kazahsztánban 2024. május 21-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Meiramgul Kussainova)
A Sanghaji Együttműködési Szervezet külügyminiszteri találkozója Asztanában, Kazahsztánban 2024. május 21-én (Fotó: Anadolu/AFP/Meiramgul Kussainova)

Oroszország arra is ösztönzi az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokat, hogy maradjanak távol a konferenciától. Vlagyimir Putyin elnök, Szergej Lavrov külügyminiszter és más tisztviselők több tucat országból – Indiától az apró Comore-szigetekig – találkoztak és hívták fel tárgyalópartnereiket azzal a nyilvánvaló céllal, hogy megakadályozzák a svájci konferencián való részvételt, derül ki egy a Bloomberg által látott diplomáciai feljegyzésből.

Lavrov ugyanezzel a céllal kereste meg a moszkvai nagyköveteket is a feljegyzés szerint, és a BRICS-országok és szövetségeseik külügyminisztereinek június 10–11-i találkozója megpecsételné ezt az erőfeszítést.

Zelenszkij csütörtökön úgy jellemezte Moszkva akcióját a csúcstalálkozó meghiúsítására, mint „az orosz diplomácia és a külföldi hírszerzés legfontosabb célját a közeljövőben”.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondja beszédét a United24 adománygyűjtő platform csúcstalálkozóján Kijevben 2024. május 23-án (Fotó: AFP/Genya Savilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.