Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

A magyar EU-elnökségi félévről is egyeztettek Ottawában

Magyarország egy hónap múlva kezdődő európai uniós elnöki félévéről, valamint a kanadai külügyminiszter magyarországi látogatásának előkészítéséről is tárgyalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára az ottawai kormány tagjaival helyi idő szerint pénteken.

Forrás: MTI2024. 06. 01. 8:33
Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár (j) és Prabmeet Sarkaria, Ontario tartomány közlekedésért felelõs minisztere (b) kezet fog, miután megállapodást írtak alá Torontóban 2024. május 31-én. A szerződés értelmében a magyar állampolgárok a jövőben magyarországi jogosítványukat is használhatják.
Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár (j) és Prabmeet Sarkaria, Ontario tartomány közlekedésért felelõs minisztere (b) kezet fog, miután megállapodást írtak alá Torontóban 2024. május 31-én. A szerződés értelmében a magyar állampolgárok a jövőben magyarországi jogosítványukat is használhatják. Fotó: MTI /KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztáray Péter azt mondta, hogy a megbeszéléseken szó volt a közelgő NATO-csúcstalálkozóról, amelyet július elején Washingtonban tartanak. Rámutatott, hogy az észak-atlanti szervezet tagjaiként Magyarország és Kanada szövetségesek, és ugyan vannak kérdések – mint az ukrajnai háború –, amelyekben a két fél között nincs egyetértés, számos ponton közösek az érdekek.

Hozzátette: a tárgyaláson téma volt, miként lehet a NATO csúcstalálkozóját oly módon lebonyolítani, hogy az minden szövetséges érdekeit egyaránt képviselje, és Magyarországot ne vigye közelebb a háborúhoz.

Mint energiabiztonságért is felelős államtitkár megjegyezte, hogy a magyar–kanadai kapcsolatok az energiabiztonságra is kiterjednek.

Sztáray Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Kanada az Európai Unió stratégiai partnere, ezért volt jelentősége az unió tanácsának magyar elnöki félévéről egyeztetni. Közölte azt is, hogy Kanada külügyminisztere, Mélanie Joly a tervek szerint még idén Magyarországra látogat.

Az államtitkár Ottawában tárgyalt David Morrison külügyminiszter-helyettessel, Stephen de Boer-ral, a kanadai miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai tanácsadójával, valamint Daniel Rogers helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadóval.
Sztáray Péter Ottawából Torontóba utazott, ahol megállapodást írt alá Ontario tartomány közlekedésért felelős miniszterével, valamint a tartomány infrastrukturális ügyekért felelős tagjával. A szerződés értelmében a magyar állampolgárok a jövőben magyarországi jogosítványukat is használhatják.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Toronto az egyik jelentős gazdasági központja Kanadának, ahol jelentős létszámú magyar közösség él. Ennek képviselőivel is tárgyal szombaton, valamint részt vesz a helyi magyarok kulturális fesztiválján.

Borítókép: Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár (j) és Prabmeet Sarkaria, Ontario tartomány közlekedésért felelős minisztere (b) kezet fog, miután megállapodást írtak alá Torontóban 2024. május 31-én. A szerződés értelmében a magyar állampolgárok a jövőben magyarországi jogosítványukat is használhatják

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.