Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A NATO keleti szárnyának megerősítéséről tárgyaltak a külügyminiszterek

Radoslaw Sikorski, a lengyel diplomácia vezetője „különösen Oroszország részéről érkező” fenyegetésekről beszélt.

Forrás: MTI2024. 06. 26. 19:25
Hakan Fidan török, Radoslaw Sikorski lengyel és Luminita Odobescu román külügyminiszterek sajtótájékoztatója a Varsó melletti Pruszkówban 2024. június 26-án. Forrás: X/Luminita Odobescu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel, a román és a török külügyminiszter szükségesnek tartja a NATO keleti szárnyának erősítését – közölte Radoslaw Sikorski, a lengyel diplomácia vezetője szerdán a Varsó melletti Pruszkówban. A lengyel külügyminiszter szerdán Luminita Odobescu román és Hakan Fidan török hivatali kollégájával tárgyalt Pruszkówban. A közös sajtókonferencián elmondta: a megbeszélés „alapvető jelentőségű” volt a három ország, valamint az egész euroatlanti térség biztonsága számára.

A közeledő washingtoni NATO-csúcstalálkozó fényében a miniszterek az aktuális, „különösen Oroszország részéről érkező” fenyegetésekről beszéltek – számolt be Sikorski.

Örömét fejezte ki, hogy a három országnak közös álláspontja van „a NATO keleti szárnya biztonságát megerősítő befektetések szükségességéről”. Újságírói kérdésre válaszolva Sikorski reményét fejezte ki, hogy Mark Rutte, a NATO szerdán megválasztott új főtitkára, leköszönő holland miniszterelnök folytatni fogja elődje, Jens Stoltenberg „nagyszerű politikáját”. Luminita Odobescu fontosnak nevezte, hogy az elrettentés és a védelem politikája Rutte vezetése alatt is prioritás legyen a NATO keleti szárnyán.

„Fontos az is, hogy a NATO prioritásként kezelje a biztonságot a Fekete-tengeren”, és hogy továbbra is összehangolja az Ukrajna támogatását célzó erőfeszítéseket – tette hozzá a román külügyminiszter.

Hakan Fidan meggyőződését fejezte ki, hogy Rutte „tökéletesen megérti azokat az aggodalmakat, amelyek a NATO keleti, déli, sőt talán északi szárnyát is érintik”.

Borítókép: Hakan Fidan török, Radoslaw Sikorski lengyel és Luminita Odobescu román külügyminiszterek sajtótájékoztatója a Varsó melletti Pruszkówban 2024. június 26-án (Forrás: X/Luminita Odobescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.