Hollandia szavazott, jól szerepelt a jobboldal

A Szabadságpárt 2019-ben nem nyert mandátumot, most azonban az elérhető helyek negyedét szerezhették meg.

2024. 06. 07. 19:59
Castricum, 2024. június 6. Szavazólapjukat töltik ki voksolók egy casticiumi szavazóhelyiségben 2024. június 6-án, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójában. Az EP-választásokra 2024. június 6–9. között kerül sor. MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen Fotó: Ramon van Flymen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós polgárok először Hollandiában szavazhattak. A hollandiai választásokon húsz párt indult az elérhető 31 helyért a 720 taggal felálló Európai Parlamentben. A konzervatív erők főként Geert Wilders holland jobboldali vezető pártjának, a Szabadságpárt (PVV) teljesítményét követhették szoros figyelemmel. A PVV 2019-ben nem nyert mandátumot, most azonban az elérhető helyek negyedét szerezhették meg.

Ma este messze mi vagyunk a legnagyobb győztesek

– értékelte Wilders az eredményeket még a választások estéjén. 

Fontos, hogy az elérhető adatok javarészt az úgynevezett „exit poll”-okon alapulnak, a szavazás utáni felméréseken, mivel a tagállamok nem hozhatják nyilvánosságra a választási eredményeket addig, amíg 2024. június 9-én, vasárnap az utolsóként szavazó tagállamban be nem zárulnak a szavazóhelyiségek. Ezt figyelembe véve kommentálta az MCC Brussels agytröszt a választás eredményeit. Az intézmény több konzekvenciát is levont az elérhető statisztikák alapján. Először is, azt, hogy a jobboldal az előrejelzéseknek megfelelően jól szerepelt. Bár a mainstream Timmermans győzelmét hirdetheti majd, hisz úgy tűnik épp megelőzte Wilders-t, az összkép az, hogy a PVV jól teljesített, különösen 2019-hez képest. A gazdapárt (BBB) szintén jó eredményeket tudott elérni.

Brüsszel egyik leginkább magyargyűlölő politikusa, Frans Timmermans hosszú évek óta támadja a magyarok által kétharmados felhatalmazással megválasztott kormányt. Timmermans korábban az illegális bevándorlók befogadásának az élharcosa volt. Később kiderült, hogy nagyon szoros kapcsolatot ápol Soros György amerikai tőzsdespekulánssal, akinek az utasításait szinte szó szerint hajtja végre. Bár 2019-ben nem sikerült az Európai Bizottság elnöki székét megszereznie, de így is befolyásos szereplő maradt Brüsszelben. Timmermans napjainkban a teljesen elhibázott brüsszeli szankciók élharcosa, és miközben spórolást kért az emberektől, addig ő elképesztő luxusban él.

Az MCC Brussels szerint a részvételi arány kulcsfontosságú volt a hollandiai a választásokon. Bár a részvétel valamivel magasabb volt a korábbi EP-választásokhoz képest, még mindig lényegesen alacsonyabb volt, mint a legutóbbi nemzeti választáson, és úgy tűnik, hogy a jobboldal jobban szerepel magasabb részvételi aránynál; ha többen szavaztak volna, a PVV valószínűleg jelentős győzelmet ért volna el.

Ami a szavazókedvet illeti, a PVV szavazói leginkább a bevándorlással foglalkoznak, de úgy vélik, hogy az EU nem sokat tud nyújtani ezen a téren, ezért otthon maradtak. Ugyanakkor a BBB szavazói az EU-t kulcsfontosságúnak látják: szerintük véget kell vetnie a mezőgazdaság elleni háborúnak, ezért ők nagy számban jelentek meg szavazni. A centrális pártok korlátozott vonzereje is megfigyelhető az agytröszt szerint. Két centrista párt (CDA és D66) meglepően jól szerepelt. Ismételten a részvételi arány számít: a két párt képes volt mozgósítani szavazóit, akiket főként a nyugdíjasok és városi elitek adnak ki.

Az igaz, hogy bizonyos témák közösek az EU egészében (bevándorlás miatti aggodalmak, környezetvédelem stb.), azt alá kell húzni, hogy a nemzeti kérdések mindig elsődlegesek maradnak. Torz eredményt szülne a választások egészére következtetéseket levonni csak a holland eredmények alapján, de a mozgósítás valóban a legfontosabb kérdés lehet a Brüsszellel szemben kritikus pártok számára – fogalmazott az MCC Brussels elemzésében. 

Borítókép: Szavazólapjukat töltik ki voksolók egy casticiumi szavazóhelyiségben 2024. június 6-án, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójában (MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.