Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Lavrov elárulta, hogy mely országok a leginkább oroszellenesek a NATO tagállamai közül

Az orosz külügyi tárcavezető a vele készült interjúban a történelmi emlékezet meghamisításáról és a nácizmus újjáéledéséréről is beszélt.

2024. 06. 04. 12:08
Federation Council meeting in Moscow
Lavrov részt vesz a Szövetségi Tanács bizottsági ülésén Moszkvában, Oroszországban 2024. május 14-én. Fotó: Russian Fed. Council Press Servi Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz diplomácia vezetője azt hangsúlyozta, hogy történelmi emlékezet nélkül nem létezhet nemzet.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: AFP/Szergej Bobiljov)

A történelmi emlékezet megőrzése nem csupán tisztelgés a népünk és az országunk által saját függetlensége érdekében hozott áldozatok előtt, hanem a jövőre nézve szuverenitásunk és függetlenségünk záloga is.

Fogalmaz az interjúban Szergej Lavrov, írja honlapján az azt készítő alapítvány

Lavrov szerint ma azt látni, hogy „egyesek megpróbálják aktuálisabbá tenni a történelmet, átírni azt, egyenlőségjelet tenni a nácizmus legyőzői és a náci hordák közé. Ez különösen jól látható Ukrajna példáján.”

Szomorú, hogy az ukrajnai nácizmus elleni különleges hadművelet elindítása után azok az európai országok, amelyek az ENSZ Közgyűlésén tartózkodtak a nácizmus dicsőítése elleni határozat szavazása során, most elkezdtek ellene szavazni. Többek között Németország, Japán és Olaszország is.

– mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter arról is beszélt, hogy 2008-ban Németország úgy döntött, hogy egyösszegű kifizetéseket folyósít a leningrádi blokád résztvevőinek, de csak a zsidó nemzetiségűek számára, szerintük ugyanis csak a holokauszt áldozatait kell kárpótolni.

Nem is kell mondanom, hogy ez mennyire cinikusan hangzott.

Lavrov arról is beszélt, hogy a nácizmus újjáéledése Ukrajnában mutatkozott meg a legvilágosabban, de sokkal korábban kezdődött, miután a balti államok csatlakoztak az EU-hoz és a NATO-hoz. 

Akkoriban az aggodalmainkra (…) azt a biztosítékot kaptuk, hogy ha befogadják őket az EU-ba és a NATO-ba, a ruszofób érzelmeik el fognak tűnni. 

A tárcavezető  szerint ma pedig ezen országok a NATO-n belül a leginkább oroszellenesek.

Ha megnézzük a NATO és az EU jelenlegi helyzetét, a baltiak a lengyelekkel és a csehekkel együtt a legagresszívabb csoportot alkotják az európai struktúrákban. Ezek az országok az Európai Unión és az Észak-atlanti Szövetség Szervezetén belül a leginkább oroszgyűlölő álláspontjukról ismertek, és további oroszellenes intézkedéseket sürgetnek.

– mutatott rá az orosz külügyi tárca vezetője.

Borítókép: Lavrov részt vesz a Szövetségi Tanács bizottsági ülésén Moszkvában, Oroszországban 2024. május 14-én (Fotó: Anadolu/AFP/Russian Fed. Council Press Service) 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.